На официалното откриване на проекта ще присъства председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Газовата връзка между България и Гърция получи Акт 16. Новината, че интерконекторът има разрешение за ползване обяви министърът на регионалното развитие Иван Шишков на брифинг в Министерския съвет.

ICGB ще предлага на търгове свободния капацитет по тръбата с Гърция от 1 октомври

„От първия ден на служебния кабинет започнахме разговори със строителя, успяхме съвместно с него да компенсираме всички минимални забавяния и той да завърши обекта. Помогнахме изключително много за съставяне на цялата документация”, добави той.

Шишков подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията. Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

Официалното откриване на газовата връзка ще се състои в НДК в събота. На събитието ще присъстват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Северна Македония и Сърбия, както и гръцкият премиер. Домакин на церемонията ще е българският държавен глава Румен Радев.

 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.