Вижте какъв е броят на населението в България

Разпределението на мандатите по райони за следващите избори ще бъде на база данните от новото преброяване. Официалната статистика беше обявена в понеделник и показва рекордно намаляване на населението в най-новата история на страната. Оказва се, че за последните 10 години населението ни е намаляло с над 844 хиляди души.

Населението на България към 7 септември 2021 г. е 6 519 789 души. Жените са повече от мъжете - 52% от населението, а мъжете са 48%. Причините са две. Първата от тях е отрицателният естествен прираст. Заради него губим над 500 хил. души, а останалите 344 хил. са избрали да напуснат страната. Близо 200 населени места са останали без хора. Тази статистика не се отрази на настоящите избори, за следващите обаче данните ще бъдат използвани, което ще се отрази и на броя мандати по райони.

Последното преброяване показва категорично и бързо топене на населението на страната.

„Провеждането на преброяването беше трудно. То беше отложено заради пандемията, което затрудни организацията. Много от нашите преброители се отказаха. След това имаше нова кампания, която не беше толкова успешна. Имаше страх от общуване с населението, въпреки че бяхме осигурили и ваксинация за всички преброители, и предпазни индивидуални средства за обхода, който трябваше да направят", обясни Дияна Янчева, зам.-председател на НСИ.

По колко депутати ще имат партиите в 48-ото Народно събрание

По думите й резултатите всъщност не са закъснели, тъй като по закон обявяването им е след една година. В продължение на няколко месеца ще бъде обявена по-подробна информация.

Директорът на Дирекция „Демографска и социална статистика” Магдалена Костова обясни, че при последните 4 преброявания населението ни намалява. Страната ни има отрицателен естествен прираст. За 10 години най-много население е загубила Област Видин. Най-малко е намаляла Област София.

В България има 83 общини, в които населението е под 6000 души. В тях живеят едва 4,78% от населението .Има 8 общини с население над 100 000 души, в които живеят 40% от гражданите на страната.

Преброяването представлява множество изследвания, обединени в едно цяло, уточни доц. д-р Атанас Атанасов.

„Последното преброяване започна с изготвяне на инструментариум. След това има пробно изследване, следва събиране на данни за жилищата, които трябва да бъдат обходени. След това е теренното проучване и след това има контролни изследвания”, поясни той.  

Новите данни вече са официални и ще бъдат в основата на следващите избори. Това означава, че веднага ще  променят броя на мандати по райони. „Изборният кодекс предвижда определянето на мандатите да става на базите на резултатите от последното преброяване. Тъй като в тази кампания, когато започна, още нямаше резултати, ние не сме взели решение да ги изменим, след 3 октомври би следвало да го направим”, обясни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Това ще се отрази и на гласуването, изчисляват социолозите. В София, където има по-голям брой население, за един мандат са необходими повече гласове, отколкото в други по-малки градове.

Окончателни данни на НСИ:

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.