Това заяви външният министър на Полша Збигнев Рау

Полша разчита на добро сътрудничество с правителството на Германия за решаването на въпроса с поисканите от полската страна репарации заради нацистката окупация през Втората световна война. Това заяви външният министър на Полша Збигнев Рау на съвместна пресконференция във Варшава с Аналена Бербок, пръв дипломат на Германия, предаде Ройтерс.

Бербок каза, че лично е обсъдила с полския си колега дипломатическата нота към Германия с искането на Полша репарации и му е казала, че от гледна точка на правителството в Берлин този въпрос е закрит като уреден. Рау обаче изрази убеденост, че германската позиция по въпроса ще еволюира.

На пресконференцията Бербок подчерта, че заплахата на Русия да прибегне до употреба на ядрено оръжие във войната си с Украйна "е безотговорна и трябва да бъде възприемана сериозно". По думите ѝ заплахата е опит за "шантаж" през изминалите повече от 200 дни на тази "брутална война на агресия".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА