По думите му вероятно Фон дер Лайен е разговаряла с евроатлантическите формации при визитата си у нас

Решението на ГЕРБ за отдръпване на основните лица в преговорния процес и слагане на други, показва огромното желание за намиране на консенсус и диалог. Това каза за "Твоят ден" бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. 

"Плевнелиев и Паси са много умерени и диалогични лица. Добре започва преговорният процес. Вероятно Фон дер Лайен е разговаряла с евроатлантическите формации. Тя не прави посещения току-така. Това, че дойде в България е знаково, не е само за интерконектора", смята той. 

Керемедчиев: На България ѝ липсва изявена външна политика

По думите му е опасно да се говори за дистанциране от членството в НАТО. "Възраждане", БСП и "Български възход" имат притеснителна проруска реторика. Те създават предпоставка за създаване на проевропейско крило, водено от ГЕРБ. България продължава да се колебае по отношение на външнополитическата си позиция, а и Радев не подкрепи Украйна за НАТО", отбеляза Керемедчиев. 

Според него Путин държи ключа за тока и отоплението на Украйна. "Русия спря настъплението си и се придържа към плана за анексиране", посочи той. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.