По думите му ИТН ще обясни на избирателите, че не се е огънала под натиск и шантаж

Има голяма липса на добре изявена външна политика, мога да допринеса това да се промени. Имаме много добри отношения в ИТН, припокриват се възгледите ни за развитието на България. Чува се моето мнение. Това заяви Милен Керемедчиев от "Има такъв народ" в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му ИТН има повече работа в София, за да обясни, че не се е огънала под натиск и шантаж.

"След като се сформира НС, трябва да се изчака една седмица, докато се излезе с официална позиция по външната политика за ескалацията в Украйна. Трябва да потърсим съдействие от НАТО при необходимост. Трябва и по-модерно въоръжение за армията ни", смята той. И допълва, че мобилизацията в Русия е закъсняла поне с три месеца.

Керемедчиев: Шансовете на ИТН да попадне в следващия парламент са много позитивни

"Путин трябваше да го направи още през май, за да има време за обучение. Така сега щеше да има боеспособна армия за запълване на редиците. В момента отношението в числеността на украинската армия спрямо руската е 8 към 1. Викането на доброволци и връщането им предизвиква истерия и наклажда напрежение в Русия. Не смятам, че Путин ще бъде съборен. Русия е загубила между 25 и 50% от личния състав на отделните си бойни звена. Има проучване, според което, ако Русия завладее 40% от Украйна, ще ѝ трябват около 700 000 души, за да опази териториите си", заяви дипломатът.

Според него се създава допълнителна истерия, която е опасна. "Няма заплаха за България от присъединяването на украинска територия към Русия, нито ще се използва ядрено оръжие. След възможното анексиране на 25% от Украйна чрез референдумите, Москва може да реши да защитава тези райони с всички средства и тогава ще възникне реален риск от ескалация", прогнозира Керемедчиев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.