Всички събрани средства са за благотворителни цели

Вещите на легендарния шпионин Джеймс Бонд се продадоха за 7,68 млн. евро, предаоха АФП и ДПА. Сред тях е реплика на автомобила "Астън Мартин", използван за каскади. Всички събрани средства са за благотворителни цели. 

Търгът, организиран от аукционната къща „Кристис“, завърши в сряда. Сумата от продажбите надхвърли предходни продажби на предмети, свързани с легендарния кино шпионин. 

Общо 61 предмета, предоставени от компанията, продуцираща филмите за Бонд -  „ЕОН Продъкшънс“, бяха продадени на аукциона в чест на 60-годишнината от първата поява на героя на големия екран. 

Вижте в детайли "Йеребатан" - цистерната, декор за множество холивудски филми (ВИДЕО)

Средствата от търга ще бъдат насочени към 45 благотворителни организации, сред които фондацията на британския принц Чарлз, преди да стане крал, на Червения кръст, УНИЦЕФ и др. 

Репликата на автомобила "Астън Мартин", използван за каскадите във филма „Смъртта може да почака“, беше продадена за 3,35 млн. евро. Копие на сценария на филма „Казино Роял“, подписано от продуцентите, беше продадено за над 78 хиляди евро. Менюто от филма „Операция „Мълния“ от 1965 г. беше продадено за 68 959 евро. 

Този невероятен резултат показва какво голямо значение има за публиката образа на Джеймс Бонд, каза Ейдриън Хюм-Сейър, директор на „Кристис“. 

Посветиха най-големия лабиринт в царевично поле на Джеймс Бонд (ВИДЕО)

Сред вещите на аукциона бяха костюми на Джеймс Бонд, часовници, автомобили, филмови плакати, сувенири, яйце на „Сваровски“, романите на Иън Флеминг и др. Регистрираните участници в търговете бяха от 28 различни държави.   

Графът на Сноудън, почетен председател на „Кристис“ за Европа, Близкия изток и Африка, каза, че за аукционната къща е чест да бъде част от отбелязването на годишнината на Джеймс Бонд и с действията си да помогне на много хора посредством събраните за благотворителност средства. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА