Водохранилишето претърпя 5-годишна реставрация

След 5-годишна реставрация популярното водохранилище „Йеребатан” в Истанбул отново отвори врати за посетители. Това е най-голямата древна цистерна в света. тя е разположена под града край Босфора и е една от най-популярните  туристически атракции.

След реновацията „Йеребатан”, известна още като Цистерната на Базиликата, предлага уникално светлинно шоу, разкриващо уникалната ѝ архитектура и акустика. Градските власти заснеха уникално видео, което показва скритите детайли в подземната цистерна.

Котката на „Света София“ се разболя (СНИМКИ)

Подземното водохранилище се намира в непосредствена близост до „Света София”. То е построено през 542 година от византийския император Юстиниан. Целта му е да доставя чиста питейна вода за цял Константинопол. Макар сега да не изпълнява точно тази си роля, хранилището пази доста тайни, като например двете огромни глави на митичната Медиза, които са издялани в основите на две от каменните колони в подземието.

През годините „Йеребатан” е бил декор на множество холивудски продукции. През 1963 година там е заснет филма за Джеймс Бонд „От Русия с любов”. Там са снимани и финалните сцени от лентата „Ад” от 2016 година, която е екранизация по едноименния роман на Дан Браун.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс