"Причините за дефицит на кадри в здравеопазването са многопластови и не става дума само за пари", подчерта доктор Валентин Димитров

Причините за дефицит на кадри в здравеопазването са многопластови. Когато напускат медицински специалисти не става дума само за пари. Работата е отговорна и натоварваща. Това мнение изрази в студиото на „Събуди се” директорът на „Пирогов” доктор Валентин Димитров.

"Говорим за недостиг на медицински кадри постоянно. Този проблем не е само в България. недостигът на кадри е в цял свят. Отговорността и тежестта на работещите в здравеопазването е толкова голяма, че е несъразмерна със заплащането. Когато тези хора напускат – не става дума само за пари. Натискът и натоварването са големи от една страна, а от друга – има едно неразбиране от страна на обществото и недобро отношение на пациентите към тях", подчерта той. 

Димитров коментира и кризата с енергийните ресурси и поскъпването на тока. „Пирогов е обезпечен за тази зима. Няма да има пациенти на студено. Работата няма да спре. Напротив – работата се увеличава постоянно с оглед на случващото се по улициите на България, тъй като ние сме една спешна болница”.

"Имаме стройна финансова дисциплина. Имаме финансов план за погасяване на дълговете. Изготвени са погасителни планове към доставчиците, които са одобрени от принципала в лицето на държавата и МЗ. Увеличили сме заплатите с между 40 и 60 процента и имаме ясна визия - как и кога, можем да излезем на печалба", подчерта той. 

„Често се говори за реформа в здравеопазването. Но според мен не трябва да се говори  за реформа, а за усъвършенстване на настоящото здравеопазване, което имаме. Доста често реформите са грандиозни и кардинални промени, а отнемат и време”, посочи той. И допълни: „Процесите в обществото ни, и в частност здравеопазването, трябва да бъдат еволюционни, а не революционни”.

Според доктор Димитров в медицината и в управлението на здравеопазването най-пагубното е бездействието.  „Защото, ако работиш, ако предприемеш някакви действия – ти може да сгрешиш, но ти си активен и има процес. А когато бездействаш, нещата не се случват, а проблемите се задълбочават”.

„През последните 30 години се направи много за здравеопазването. Не мога да кажа, че това е загубено време. Когато критикуваме – позицията на критикуващия е най-лесна. Защото той може да посочва само негативите. А конструктивния начин на мислене е да подходиш към него креативно и да помислиш по какъв начин може да бъде подобрено”, категоричен е той.

Доктор Димитров даде и подробности за състоянието на френската гражданка, пострадала при катастрофата нa Околовръстното, която беше преместена в "Пирогов". "Смятаме, че всичко, което правим, е да спасим нейния живот и тя да остане с по-малко трайни последици за нея. Смятам, че състоянието ѝ е малко по-добро от преди". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.