Всеки пети смъртен случай на тийнейджър в Eвропа е заради самонараняване

Всеки пети смъртен случай на тийнейджър в Eвропа е заради самонараняване. Тревожната статистика обхваща младежите между 15 и 19-годишна възраст. За да помогнат на  подрастващите, от УНИЦЕФ създадоха и първата по рода си онлайн стая за психическа подкрепа.

Проблеми като стрес, паник атаки, безпокойство и дори агресия са част от живота не само на нас, големите, но и на подрастващите. 11% от тийнейджърите у нас са с психично разстройство. Ученето вкъщи заради пандемията, заедно с кризите и военните конфликти, са причина например страхът сред децата да е нараснал двойно за последните няколко години. А три, дори четири пъти повече са младежите, изпитващи гняв или самота.

София е само на 16, но с тревожността и стреса се бори от 7-ми клас. „Имахме проблеми вкъщи. Както и стресът от това, че идват матурите. Напрежението беше много голямо. Дните ми минаваха трудно и бавно.  Чувствах нуждата да споделя пред някой през какво преминавам”, споделя София.

УНИЦЕФ: Всяко осмо дете в 4 клас не може да прочете и разбере прост текст

Протегнатата ѝ за помощ ръка хваща нейната майка. „Тя виждаше, че аз не съм особено щастлива, че не съм ентусиазирана. И ме попита дали има нещо, което искам да споделя. Ако тя не ме беше посъветвала да отида на 1-2 сесии с психолог – сега нямаше да съм добре”, твърди момичето.

Много от подрастващите обаче не срещат подкрепа. “Tе не говорят с родителите си на тази тема. Даже казват, че когато споделят – става още по-зле. 50% от всички проблеми с психичното здраве се отключват до 14-годишна възраст, 75% - до 24-годишна възраст”, заяви Ивайло Спасов, директор „Комуникация за развитие” в УНИЦЕФ България.

А над 60% от тийнейджърите се сблъскват и с друга трудност: срамът. „Не бива децата да чувстват срам или какъвто и да е натиск или притеснение. Когато искат да говорят за психично здраве и когато искат да търсят подкрепа”, посочва Спасов.

За да надскочат тези страхове и да опознаят своята психика, по инициатива на УНИЦЕФ у нас заработи първата безплатна онлайн платформа за психично здраве.

УНИЦЕФ с кампания за прием в училище на украински деца

„УНИЦЕФ стаята, която е в рамките на мобилното приложение „Разкажи ми”, е едно защитено пространство, където младите хора могат да получат подкрепа по различни теми, свързани с тяхното психично здраве – тревожност, стрес, безпокойство, страх, справяне с негативни мисли”, коментира Кристина Гълъбова, психолог и основател на проекта „Разкажи ми”.

Практики и съвети, които биха помогнали на всеки тийнейджър, смята и София.

„Със сигурност виждам по-малката себе си в 7-ми клас. Ако това приложение съществуваше тогава – да го използвам и да ми е от истинска полза, както и вярвам, че и сега ще бъде”, посочва момичето.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.