Вижте повече за цифровия преход на страната и визията на Хуауей за бъдещето

Тери Ли е Генерален мениджър на Хуауей Технолоджис България. Има 15-годишен опит в сферата на информационните и комуникационни технологии. Присъединява се към екипа на Хуауей през 2011 г. и последователно заема позициите маркетинг директор, директор продажби и генерален мениджър продажби за Балканския регион. За 11-те години в компанията е работил в страни като Нигерия, Унгария, Словения, Хърватска и България.

Повече за цифровия преход на страната, за визията на Хуауей за бъдещето и социалните отговорности на компанията може да научите в интервюто.

Г-н Ли, отскоро сте Генерален мениджър на Хуауей Технолоджис България. Какви са впечатленията Ви относно дигиталния преход на страната?

Хуауей е на българския пазар от 18 години и за мен е голяма чест да ръководя такъв доказал се екип от професионалисти. Повече от 80% от служителите ни са българи, което ни прави част от българската технологична реалност.

Всички знаем, че България е сред страните в Европа с най-добре подготвени ИТ специалисти. Считам, че това е ресурс, който би могъл да подкрепи цифровия преход на страната по възможно най-добрия начин. Според Индекса за цифрова икономика и общество (DESI), публикуван от ЕС, оценката на България нараства годишно със средно 9% през последните пет години.

Запознати сме с предизвикателствата, през които целият свят премина през последните месеци, дори години, чийто ефект не подмина и България. Един от тях е именно по-бързото темпо на дигитална трансформация във всеки един аспект от живота. В Хуауей се стремим да отговаряме на тези нужди. Нашата философия е непрекъснато да се стремим към инвестиции и иновации, базирани не само на тези нужди, но и на нашата споделена визия за бъдещето. Друг сегмент, в който продължаваме да инвестираме усърдно са изследванията на основни технологии и теории.

Каква е визията на Хуауей за бъдещето?

Bизиятa нa Хуауей e дa дoнece дигитaлизaциятa дo вceĸи чoвeĸ, дoм и opгaнизaция за един напълно свързан и интелигентен свят. Πo тoзи нaчин мoжeм дa изгpaдим нaпълнo cвъpзaн интeлигeнтeн cвят. B Хуауей вяpвaмe, чe в интeлигeнтнoтo oбщecтвo нa бъдeщeтo АІ и свързаността щe ce пpeвъpнaт в eднa oт нaй-вaжнитe инфpacтpyĸтypи в живoтa ни. Toчнo ĸaĸтo eлeĸтpичecтвoтo e пpoмeнилo живoтa нa вcичĸи в минaлoтo. Hиe paбoтим зa тoвa дигитaлизaциятa дa влeзe във вceĸи acпeĸт oт живoтa ни в бъдeщe.

Интелигентният свят наистина ще стане такъв в момента, в който успеем да свържем всички точки, всички устройства, всеки аспект от ежедневието си. Според доклада на Хуауей относно Глобалната Визия за Индустрията, до 2025 година по света ще има 40 милиарда персонални смарт устройства и 100 милиарда връзки. Индустриалният интернет ще бъде основният източник на тези връзки. Огромните количества данни ще бъдат широко интегрирани във всички индустрии, образувайки нови.

Хуауей има много социално отговорни програми, насочени към подкрепа на хората в процеса на дигитална трансформация. Ще ни разкажете ли малко повече?

Наш основен фокус са младите хора. Тяхното образование, знания и подобряването на дигиталните им умения. За нас е важно да направим света около нас по-добър, по-достъпен и по-модерен. Формите на подкрепа са различни, но идеята е една - да се инвестира в образование, за да се получи осезаем резултат както за икономиката, така и за цялостното развитие на обществото.

Всяка година събираме талантливи студенти от водещи университети в цял свят за нашата глобална програма Seeds For the Future, която смело можем да заявим, че променя живота им. Тя е насочена към младите хора от бакалавърска или магистърска степен със силен интерес в сферата на информационните и комуникационни технологии, а хубавото тази година е, че ще може повече студенти в България да се присъединят. Така ще им дадем възможност, в рамките на едноседмично обучение, да се запознаят отблизо с Хуауей, да усетят традиционната и модерна китайска култура, да усъвършенстват професионалното си развитие, да придобият лидерски умения. В края на проекта ще се проведе и награждаваща церемония, по време на която отличните ни студенти ще имат възможност да обменят опит и със световни експерти на компанията.

Отделно от това, планираме да проведем и стипендиантската програма ICT Talents training SFTF, чрез която стотици студенти преминават онлайн обучение, подготвено от нашите специалисти. През изминалата година над 250 студенти от цялата страна заявиха участие за него. Програмата беше насочена към няколко ИКТ области, включително AI, Big Data и Cloud. В края, 50 студенти спечелиха стипендия, а 10-те най-добри получиха възможност да преминат стаж или да се присъединят към екипа на Хуауей след дипломирането си.

За да се включат в програмата, кандидатите е необходимо да изпратят CV и мотивационно писмо на hrbulgaria@huawei.com, след което ще получат повече информация и подробни инструкции по имейл.