Здравни работници настояват за по-високи заплати

Протест на служителите на Спешна помощ, организиран от КТ „Подкрепа” – Пловдив, се проведе пред сградата на Областния съвет. Лекари, медицински сестри, фелдшери, шофьори на линейки и санитари настояват за по-високи заплати.

Анестезиолозите у нас – два пъти по-малко от необходимото (ВИДЕО)

Служителите ще внесат и Декларация с конкретните искания към министъра на здравеопазването.

Те настояват един лекар да взима възнаграждение колкото 5 минимални работни заплати за страната, една сестра да взима 2800 лева месечно, а шофьор на линейка да взима 2000 лева. 

И още: нощният труд да се повиши, а ваучерите за храна да станат от 2лв на 4 лева.

От бранша обясниха, че отпуснатите от кабинета 9 милиона и 800 хиляди лева за допълнително възнаграждение в Спешните центрове не се разпределят правилно.  

„Нямаме увеличение от година и половина. При 20% инфлация не може заплатите да са същите. Това е обидно. Искаме да бъде преразгледан колективния трудов договор със задна дата”, заявиха протестиращите.

На протеста има хора както от Пловдив, така и от Карлово. Те споделят още, че искат категориен труд - да не са трета категория, а първа.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.