На церемонията присъства българският служебен премиер Гълъб Донев

„Коридор номер №8 е бил въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Направелнието София-Скопие-Тирана-Дурас трябва да бъде приоритет за Западни Балкани.”. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при официалното откриване на източната част от международния транспортен Коридор 8.

Служебният премиер на България Гълъб Донев заедно с македонския си колега Димитър Ковачевски присъстват на началото на изграждането на жп линията между Куманово и Крива Паланка.

„Последиците от войната в Украйна разкриват едно от най-уязвимите места в нашия регион – неразвитата, даже липсваща инфраструктура. В условията на продоволствена криза е нужно да си осигурим директни пътища за алтернативни доставки”, каза премиерът на България. 

Той изтъкна колко важна е инфраструктурата за развитие на нашия регион. „За първи път в историята на България и Северна Македония се очаква в края на годината търговският обмен да е над 1 млрд. евро. Представете си какъв би бил обмена, ако имаше развита инфраструктура. Интересът за бизнеса е очевиден”, каза служебният премиер.

Целта на този коридор е да свърже по железопътен път Черно и Адриатическо море. Връзката трябва да бъде изградена между София-Скопие-Дуръс и Тирана.

Церемонията идва само ден преди в Благоевград да бъде учреден македонският клуб, който е предвидено да носи името на поета Никола Вапцаров. 

 

 „В Благоевград утре се отваря македонски клуб, финансиран от частни лица, които са заинтересувани да отидат на откриването на този клуб – да го направят. Как е регистриран и направен – оставя се на институциите на Р България да решат. На нашата държава е формулирана оценка”, каза македонският премиер Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос.

„Между двете държави трябва да се формират организации, които сближават държавите, хората, а да не се изгражда реторика на омразата”, изтъкна Ковачевски.

По думите му македонският клуб на името на българския поет „Никола Вапцаров” е по подобие на клубовете на Северна Македония в Тирана и в Сараево, където се разпространява македонската култура и литература. 

 

 

За българския премиер Гълъб Донев най-важното е да бъде намерен пътя, по който хората от България и от Северна Македония да обменят своите традиции. „Надявам се този нов старт на коридор номер 8 да доведе до успешен край”, каза Гълъб Донев.

„Да имаме по-голяма туристическа свързаност, да се чувстваме по-свободни, по-спокойни и по-сигурни. Да няма заплахи, че свободите на хората от двете страни могат да бъдат застрашени по някакъв начин”, каза служебният премиер, визирайки езика на омразата и постоянния натиск към българските македонци в РСМ.

Той не пропусна да изтъкне, че в ЕС действат правила. „Пътят действително е труден по синхронизиране … с членството в ЕС правата и задълженията на гражданите се увеличават. Трябва да гарантираме с нашето законодателство на правата на своите граждани. Има Копенхагенски критерии, така че гражданите на ЕС да се ползват от всички права. Това е дълъг процес, но страната, която го извърви, ще има по-добро качество на живот”, обясни Гълъб Донев.

 

 

„Пътят, по който се движите, е на стриктно спазване на всички критерии и договорености , приети от ЕС като цяло. България е спазила изискванията, скрепени от 27 подписа”, изтъкна Гълъб Донев.

„Благодарен съм, че правителството на РСМ отстоява проевропейска позиция, която ще изведе към един свят с повече ценности, свободи и блага. Днешният пример за откриване на коридор № 8 е за по-добър живот. Всичко останало само пречи на нашия общ път за благото на двата народа”, обясни служебният премиер.

Този коридор гарантира и регионалната сигурност на съюзниците от НАТО, допълни Донев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.