Според лидера на БСП посещението на униформените е във връзка с подадена жалба от Кирил Добрев

Униформени от „Съдебна охрана” са посетили дома на Корнелия Нинова тази сутрин. Това съобщи лидерът на БСП в кулоарите на Народното събрание, с цялата парламентарна група зад гърба си. Нинова се усъмни, че до това се е стигнало след срещата на БСП с главния прокурор Иван Гешев вчера, на която социалистите поискаха оставката му.

Държавното обвинение отговори на БСП за призовките (ВИДЕО)

„Не знам дали това има връзка с вчерашната ми среща с Гешев, но днес сутринта в дома ми дойдоха двама униформени от „Съдебна охрана”. „Съдебна охрана” изпълнява принудително довеждане, както знаете прокуратурата се опита да се намеси във вътрешно партийните дела на БСП. Отказахме да дадем документи от решение на нашите колективни органи, както и да се явим на разпит, на който да даваме обяснение как и защо сме гласували по време на Национален съвет. Очевидно прокуратурата е задействала следваща стъпка - принудително довеждане”, коментира лидерът на БСП.

Нинова и членове на БСП са получили призовки за разпити от прокуратурата

По думите й посещението на униформените е във връзка с подадената жалба от Кирил Добрев заради решения на пленума на левицата.

Преди месец Нинова и още двама души от ръководството на БСП вече получиха призовки за разпит по случая. Днес прокуратурата отрече  връзка между двете събития. „Покуратурата не е разпореждала каквито и да е действия на „Съдебна охрана” към Министерство на правосъдието. Политически манипулации, които не почиват на фактите и на българското законодателство, единствено задълбочават недоверието към държавата и институциите”, заяви Невена Зартова, прокурор в Софийска районна прокуратура.

Зарков: Съдебна охрана е посетила Нинова, за да й дадат акт по нейна тъжба

Малко по-късно в спора се включи и правосъдният министър Крум Зарков. Във Facebook той написа, че е направил проверка след изказването на Корнелия Нинова. Тя установила, че всъщност на Нинова й е даден акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. А служителите били толкова рано на адреса, защото трябвало да посещават гражданите или преди, или след работното време.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.