Вижте за колко време татуировката би останала на тялото ви

Студио за татуировки в Хюстън използва специален тип мастила, които избледняват за между 9 и 15 месеца.

В студиото използват същите машини и игли за татуиране като художниците за постоянни татуировки, но ключовата разлика е мастилото – то е направено от биоразградими полимери и багрила, които тялото разгражда с времето.

Идеята идва през 2014 г. от екип студенти по химическо инженерство в Нюйоркския университет. Първото студио, използващо разграждащото се мастило, отвори в Ню Йорк през 2021 г. и оттогава се разшири до пет места в цялата страна, включително в Хюстън.

Очила за виртуална реалност ви пренасят в светите места на Ерусалим (ВИДЕО)

Клиентите предпочитат избледняващите татуировки по различни причини - от нежеланието да маркират трайно тялото си, до религиозни съображения. Религиозни причини са повлияли на 18-годишния Мохамед Ехсан да татуира рождената си дата на врата си. „Аз съм мюсюлманин и в исляма не трябва да си правиш татуировки, защото Бог ти е дал тялото и то всъщност не е твое“, каза Ехсан.

3D отпечатани пържоли вече се предлагат и в Европа (ВИДЕО)

Въпреки че мастилото избледнява, има шанс възникващият нов тип боди арт да остави остатъчни следи или белези. Преди татуиране всички клиенти са информирани за възможността за хипопигментация и хиперпигментация – съответно изсветляване или потъмняване на кожата поради ниски или високи количества меланин от травма на кожата. Петте студия в момента използват само черно мастило, но компанията каза, че ще въведе цветни мастила в бъдеще. Шесто място в Маями трябва да отвори през декември 2022 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.