Това е поръчал руският министър на отбраната

Русия изтегля войските си от Херсон - единственият регионален център, който контролираше, съобщават “Ройтерс” и "Би Би Си".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу поръчал изтеглянето на 115- хилядната армия от западната част на р. Днепър, в близост до град Херсон, стана ясно от изявление на министъра.

“Започнете да изтеглятe войските и вземете мерки, за да обезпечите сигурността на личния състав, въоръжение и техника зад река Днепър”, заяви Сергей Суровикин, командир на обединената група руски сили в района, който по-рано даде доклад на военния министър за обстановката в района.

Че Русия се оттегля от град Херсон, заявиха от своя страна и висши командири на Путин.

Генерал Сергей Суровикин, който ръководи войната в Украйна, заяви, че войските ще се изтеглят през река Днепър "в близко бъдеще" и ще изградят отбранителни съоръжения на другия бряг.

Това става на фона на свидетелски твърдения, че руските войски вече са изоставили ключови контролни пунктове и са взривили мостове, за да прикрият отстъплението си.

Украйна атакува града от началото на август и наскоро проби руските отбранителни линии на север.

Отговорът от украинска страна - няма признаци руснаците да напуснат Херсон без бой - това обяви в Twitter съветникът на президента Зеленски - Михайло Подоляк. “Докато украинското знаме не се развее над Херсон, не може да се говори за руско отстъпление”, допълва още той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.