Във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) партньорството с практиката е силно застъпено

Срещаме се с проф. Миглена Темелкова, ректор на ВУТП и проф. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ „Тодор Каблешков“, за да ни разкажат малко повече за връзката между бизнеса и образованието, в частност в техните университети. За технологиите, които все повече са част не само от нашия живот, но и неизменна стъпка за развитието на всеки бъдещ специалист. Доколко и дали практиката е застъпена в университетите и как бъдещите специалисти преминават през своето обучение. Нека разгледаме университетите и тяхната политика на развитие.

Така например във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) партньорството с практиката е застъпено още във времето, когато университетът е институт, а впоследствие колеж. Днес това партньорство се развива с още по-голяма интензивност.

Обучението преминава в реална производствена и бизнес среда – т.е. студенти се обучават директно в най-големите телекомуникационни, ИТ и технологични глобални лидери, какъвто безспорен лидер е например компанията Huawei.

От друга страна, тези компании имплементират в образователния процес свои експерти, които обезпечават практическите и лабораторните занятия.

Проф. Миглена Темелкова

„Така студентите ни получават практически знания, умения и компетентност от хора, които реално работят като инженери и мениджъри в утвърдени корпорации. Най-важното обаче е, че студентите ни черпят опит от тези експерти от практиката и по този начин са напълно подготвени и адекватни на изискванията на пазара на труда. Така те се реализират бързо по специалността, която изучават още докато учат. Затова и 93% от нашите студенти работят още от втори курс в утвърдени и силни компании – безспорни пазарни лидери“, споделя проф. Темелкова.

С всяка изминала година технологиите се развиват все повече и повече. Как обаче партньорствата с големи технологични компании, като Huawei, спомагат на учебните заведения да са в крак с времето?

“Няма как да предоставяш качествено и адекватно на предизвикателствата на трудовия пазар образование, ако не си в крак с новите технологии и ако нямаш за партньор бизнеса.”, допълва проф. Темелкова, ректор на ВУТП.

Обучителният процес във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ също дължи високата си ефективност на информационните технологии – разполагат със система за онлайн обучение, учебните материали по всички дисциплини са достъпни в електронен формат, комуникацията между студентите и преподавателите извън учебните занятия е почти изцяло опосредствана чрез интернет.

Съвсем наскоро ВТУ „Тодор Каблешков“ подписва меморандум за сътрудничество с технологичната компания Хуауей Технолодцис България.

Проф. Даниела Тодорова

„Първо, то е още едно потвърждение за неразрушимата връзка образование – бизнес – наука. Второ, израз е на нашата грижа студентите да имат досег до „истинския свят“ и то в лицето на една от най-големите високотехнологични компании в света.И трето, смятам, че установяването на партньорски отношения допринася за издигането авторитета и публичния образ и на двете страни.

За нас е гордост и чест, че лично изпълнителният директор за България – господин Тери Ли беше гост на две много значими събития в календара на ВТУ „Тодор Каблешков“ за 2022 г., а именно тържественото отбелязване на 100-годишниината на ВТУ и дипломирането на бакалаври, випуск “2022. “, обяснява проф. Даниела Тодорова.

С голям интерес се проведе и представянето на стипендиантска програма на Хуауей Технолоджис България пред студентите на ВТУ „Тодор Каблешков

Каква е ролята на дигитализацията обаче?

Дигитализацията е вече навсякъде. Искаме или не, но вече живеем в Индустрия 4.0. Дигитализира се публичния сектор, изписването на лекарства, учебния процес, производството.

Интегрирането между традиционни науки и дигитални знания води до намирането на професиите на бъдещето, до създаването на иновациите на бъдещето. И тук е безспорната роля на технологични компании като Huawei.