Само в рамките на дни 28 наши състезатели до 19 години станаха световни шампиони

Те са родени бойци – някои още деца и аматьори в спорта, а други вече световни величия на ринга. Само в рамките на дни 28 наши състезатели до 19 години станаха световни шампиони.

„Тази година България е на първо място в света от 63 държави. Над 2000 участници имаше на това първенство. България с тези 28 световни титли е на първо място”, обяснява треньорът Иво Деспотов.

Става дума за приключилия преди седмици Световен шампионат за кадети до 19 години в Италия. Страната ни постига небивал успех и рекорди.

„Вече България със сигурност е един от световните лидери”, казва Деспотов.

Самият той е многократен шампион и вече един от треньорите на националния отбор по кикбокс. Сред възпитаниците му са Кристиян и Александра – на 17 и на 7 години, брат и сестра, а вече и световни шампиони в категориите си.

„Исках да стана и аз световна шампионка”, казва Александра Милушева.

„На състезанието идваше при мен, за да й помагам”, разказва Кристиян Милушев.

Той учи в Американския колеж, специалност „Предприемачество”.

А междувременно не се отказва и от титлите в кикбокса. На финала на световното преди седмици обаче се изправя срещу своя съотборник и приятел – Виктор Грозданов.

„За съжаление, се стигна до български финал в моята категория и двамата с момчето, с което се познаваме, бихме всички и минахме през конкуренцията и накрая играхме един срещу друг”, разказва Кристиян.

„За първи път  българският кикбокс се качва на върха в историята на кикбокса, което наистина е похвално”, казва Деница Миленкова.  

Единици от състезателите успяват да стигнат дори до професионалния ринг и най-престижните трофеи.

Стоян Копривленски е първият българин с победа в най-престижната кикбоксова верига „Глори”. След серия от световни и европейски титли, засега той е единственият ни сънародник сред звездите в световните ранглисти на професионалистите.

„Трябваше да избера да стана морски капитан, както искаше баща ми, или да последвам мечтата си в кикбокса”, казва Стоян Копривленски.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.