Вижте как е възникнало името на деня на големите намаления

По принцип черният цвят се свързва с негативна символика и значение. Но има един ден през годината, в който черното е повод за радост и причина хората да развържат кесиите си, харчейки баснословни суми за всевъзможни неща. Разбира се, става дума за Черния петък - денят, в който почти всички търговци правят големи намаления на своите стоки, а опашките от клиенти по молове и магазини понякога са километрични.

Но как всъщност възниква Черният петък, каква е неговата история и как става толкова популярен в цял свят, ще ви разкрием сега.

Как е създаден Black Friday

Черният петък, известен още и като Black Friday, води своя произход от САЩ. Той се пада в деня след Деня на благодарността (който винаги се чества през четвъртия четвъртък на месец ноември). Има различни хипотези за това как е възникнал и откъде идва името му и тук ще се спрем на най-популярните от тях:

- Първата регистрирана употреба на термина „Черен петък“ няма нищо общо с празничното пазаруване след Деня на благодарността. То по-скоро се свързва с финансовата криза в САЩ от петък, 24 септември 1869 г. породена от двама инвеститори, предизвикали срив на пазара на златото, довел до масова финансова паника и фалити.

- През 50-те години на миналия век пък, мениджърите на фабрики и предприятия започват да наричат ​​деня след Деня на благодарността „Черен петък“, тъй като много от техните служители лъжат, че са болни и не могат да дойдат на работа. По този начин те целели да удължат празничния си уикенд, което от своя страна довело до големи загуби за фирмите.

- Около 10 години по-късно терминът „Черен петък“ е използван от пътните полицаи от Филаделфия, за да опишат деня след Деня на благодарността. Освен засиленото празнично пазаруване, денят е съвпадал и с традиционния ежегоден футболен мач между армията и флота. Това е водило до голям наплив от туристи и съответно ужасен трафик, което пък е означавало по-дълги и тежки смени за полицаите.

Черен петък в Ozone

Защо Black Friday е толкова популярен в цял свят

Лека полека, с течение на годините, думите „Черен петък“ започва да се свързва повече с големите намаления по магазините, опашките от хора и най-масовия ден за пазаруване през годината. Той се превръща в най-важния ден за търговците на дребно. Макар че води началото си от Щатите, много други страни, виждайки потенциала за печалба в този ден, постепенно популяризират Black Friday и извън Америка, опитвайки се да останат конкурентоспособни.

Популярността на Черния петък и неговата концепция е напълно разбираема. В крайна сметка това е печеливша стратегия за всички – както за търговците, които понякога правят умопомрачителни продажби за един ден, така и за клиентите, които могат да си вземат почти всичко с намаление. В крайна сметка кой не иска да пазарува с отстъпки?

Макар че Black Friday в САЩ е винаги в точно определен ден, в България нещата не са точно така. Въпреки че се случва в същия период от годината, тук повечето търговци сами определят дата за Черния петък, като при някои той дори продължава няколко дни. Но и тук той дава началото на празничното пазаруване, свързано с изгодни промоции, разпродажби и препълнени молове.

Какво да очаквате от Black Friday 2022

Както всяка година и 2022 г. няма да е изключение - Black Friday ще има и отново витрините на магазините ще бъдат облепени със знаци за проценти и намаления. Промоциите разбира се няма да са само във физическите магазини, но и онлайн, в сайтовете на търговците. Така че ако нямате възможност да обикаляте или просто не ви се реди и блъска по опашки, можете да се възползвате от намаленията, като пазарувате по интернет от уюта на своя дом.

Много хора ще разчитат на Черния петък, за да купят и подаръци за своите близки за наближаващите празници - Коледа и Нова година. Напливът по магазините, както и онлайн, се очаква да бъде огромен, което неминуемо ще доведе до изкупуване на някои стоки, така че не чакайте последния момент.

Ако все пак на Black Friday решите да отскочите до любимия си магазин на лов за добри оферти имайте едно наум. На този ден, в стремежа си да се доберат до желания артикул преди останалите, хората често се блъскат и не внимават и инциденти не са изключени, така че бъдете внимателни. Ако сте решили да пазарувате онлайн пък, проверете кога съответният търговец е определил началото на кампанията, за да сте подготвени навреме. Някои продукти свършват още в първите минути, след като Black Friday стартира.

Много търговци, сред които и Ozone.bg, ще се включат в най-мащабната търговска кампания за годината. Ще имате огромен избор и богато разнообразие от намалени продукти. Без значение дали си търсите дрехи, техника, козметика, детски стоки или нещо друго, Black Friday неминуемо е денят, в който ще намерите всичко на възможно най-ниски цени.