Търсенето е нараснало няколко пъти в сравнение с предишната година

Рекорден добив на дърва за огрев. Търсенето е нараснало няколко пъти в сравнение с предишната година. Това заяви земеделският министър Явор Гечев и увери, че до месец всички домакинства ще получат заявените от тях количества. В сравнение с преди 12 месеца добивът на дървесина се е увеличил със 135 процента. Като причина за рекордния добив министърът посочи енергийната криза, на фона на която дървесината остава най-евтината суровина. Липсата на внос на въглища заради войната също насърчила интереса към дървата за огрев, добави още Гечев.

Петър живее във врачанското село Бели Извор. Предварително заявил в кметството, че иска да получи дърва за огрев. Но и до днес продължава да чака.

„Каквото имаше като обувки – събрах ги. Kаквото имаше като стари дрехи – изгорих ги. Дъщеря ми поиска две колички дърва през свой приятел. Но това ли ще ни грее, като сме на прага на зимата?”, попита Петър Асенов.

Разчита и на малка електрическа печка. „Тази печка кметът ми я купи. Тя не може да ме сгрее. И сме много зле, много зле. Нас не ни счита никой за човек“.

През тази година доставената дървесина за огрев възлиза на рекордните един милион и 500 хиляди кубика. Затова от земеделското министерство определиха липсата на дърва в отделни региони на България като парадокс.

„Парадоксът е, че ще се добият до края на сезона 50 процента повече, които не стигат. Това значи, че има презапасяване. Teзи, които се презапасява, трябва да знаят, че те са част от проблема тези хора, които в момента нямат дърва - да нямат дърва“, посочи министър Явор Гечев.

Но последва обещание – че никой няма да остане на студено. „На нас ни остават още около 10 процента да доставим от това, което сме планирали като заявка, това са около 150 хиляди кубика - което ще бъде наваксано до края на годината. Дори до 15 декември това ще се случи“, категоричен е зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Зад презапасяването с дърва Явор Гечев видя различни причини.  „При високите цени на другите енергоизточници дървата остават най-евтината суровина, с която хората могат да се топлят. На пазара липсват въглища заради консумацията на въглища от самите ТЕЦ-ове, които работят на пълни обороти. Няма го и традиционния внос на въглища от Донбас и от Русия“.

На този фон екипи от Земеделското министерство ще помогнат на хората, пострадали от наводненията в Богдан, Каравелово и Слатина. Като нарежат трупите, довлечени от планината.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.