Службата за сигурност проведе операция днес сутринта в района на Стокхолм, съобщиха властите

Шведската служба за сигурност SAPO арестува двама души, заподозрени в шпионаж в продължение на години в полза на неназована държава, съобщиха властите, а медиите съобщиха, че става дума за семейна двойка от Русия, предаде БГНЕС.

"Службата за сигурност проведе операция днес сутринта в района на Стокхолм", съобщиха от прокуратурата.

Отделно от това от SAPO заявиха: "Едно от арестуваните лица е заподозряно в груба незаконна разузнавателна дейност срещу Швеция и груба незаконна разузнавателна дейност срещу чужда държава". Второто лице е заподозряно като съучастник.

От съдебните документи става ясно, че според прокурорите събирането на разузнавателни данни в района на Стокхолм се е извършвало от януари 2013 г.

SAPO и прокуратурата отказват да дадат подробности за двойката, но вестник „Aftonbladet“ съобщава, че те са съпружеска двойка, емигрирала от Русия в Швеция малко преди 2000 г.

Според „Aftonbladet“ двойката, и двамата на около 60 години, изглежда е водила спокоен живот в жилищен квартал на Стокхолм, като същевременно е шпионирала Швеция и друга държава в полза на Русия.

"Те са точно като всички останали. Понякога ги поздравяваш и това е", казва съсед, интервюиран от вестника.

"Във връзка с арестите бяха извършени обиски на помещения и трето лице беше задържано за разпит", заявиха от службата за сигурност.

"Криминалното разследване, довело до арестите, е продължило известно време", заявиха от SAPO.

Нито SAPO, нито прокуратурата коментираха самоличността на страните, за които става въпрос, нито какъв вид разузнавателна информация е била събрана.

И двете агенции подчертаха, че случаят "не е свързан с нито едно от другите дела на службата".

По-рано през ноември прокурорите обвиниха двама шведски братя в "шпионаж при утежняващи вината обстоятелства" за предполагаем шпионаж за руската служба за военно разузнаване ГРУ в периода 2011-2021 г. Съдебният процес срещу тях трябва да започне тази седмица. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС