Какво трябва да направим, за да си подсигурим безопасно пътуване?

Времето на зимните гуми дойде, но за да Ви служат добре, трябва да полагате правилни грижи за тях. Ето какво, според съветите на специалистите, трябва да направите със своите зимни гуми, за да се предпазите от грешки и да си осигурите максимално безопасно пътуване по заскрежените и заснежени пътища през зимата.

Почиствайте ги

Зимните гуми се цапат постоянно, но дори и да Ви се струва безсмислено да ги почиствате, правете го често – поне веднъж на две седмици, с водоструйка. В улеите им лесно се натрупват сол, кал и мръсотия, които могат да доведат до увреждане на материала. Освен това, когато зимните гуми са мръсни, е по-трудно да забележите знаците за опасност, като нацепване, издутини, изяждане на грайферите, които могат да доведат до опасни ситуации на пътя.

Проверявайте грайферите

Когато миете гумите, проверявайте дълбочината на грайферите, защото именно те Ви дават безопасността, от която имате нужда. Износените гуми не могат да осигурят достатъчно сцепление и са опасни при шофиране по мокри, кални, заскрежени или заснежени пътища.

Най-често срещаният грайфер за зимни гуми е с дълбочина 8,5-9,5 мм. С използването на гумите обаче тя намалява. По закон грайферите на зимните гуми в периода от 15 ноември до 1 март трябва да са най-малко 4 мм. Това означава, че когато дълбочината стигне до 4,5 мм, е време за нови зимни гуми.

Проверявайте за повреди

Специалистите препоръчват да оглеждате гумите си поне веднъж на два дни. Внимавайте за подутини, сцепвания и други повреди, за да сте сигурни, че пътуването Ви ще е безопасно.

Следете налягането

Вероятно знаете, че налягането на гумите е почти толкова важно, колкото и грайферите. А знаете ли също, че гумите губят приблизително 0,1 атмосфера на всеки 8 градуса по-ниска температура? Дори да сте напомпили гумите до съвсем приличните 2,2 или 2,4 атмосфери, студът бързо може да намали налягането до 1,8 или 2 атмосфери. Това ще направи автомобила по-труден за контролиране (особено на завоите по хлъзгавите пътища), а и ще увеличи разхода на гориво.

На практика имате нужда от 1,8-2 атмосфери налягане в гумите само ако се налага да шофирате в непокътнат сняг – това ще увеличи повърхността на контакта между гумите и снега и ще им помогнете да проправят път. Но в градски условия това се случва наистина рядко.

Не пестете от зимни гуми

Зимните гуми могат да се окажат доста голям разход при поддръжката на автомобила, но въпреки това отделете за тях възможно най-голям бюджет. Купете си четири броя еднакви, нови, възможно най-качествени зимни гуми.

Купуването на автомобилни гуми втора употреба е доста популярно, но дори и с все още добър грайфер, те биха могли да са доста стари. Повечето производители на гуми дават срок на годност 5 години и има причина това да е така. Остарялата гума губи качествата си и се поврежда по-лесно, и това може да причини опасни ситуации по пътя. Затова, освен грайферите на гумите втора употреба, задължително проверявайте и маркировката с датата на производство. Отбелязана е като DOT и показва седмицата и годината, в която е произведена гумата.

Много шофьори прибягват до трика да слагат нови зимни гуми на предните колела и стари – на задните. Това обаче не е достатъчно безопасно, особено при автомобили 4х4. Най-добре е направо да инвестирате в комплект от четири нови гуми, с които всъщност ще карате два пъти по-дълго време.