Историята на майка и 4-годишния й син, които намериха спасение в специализираните центрове „Зона за закрила“ към UNICEF България

Всяко второ дете е било жертва на насилие – това сочат данни на UNICEF. 1563 са сигналите за насилие над деца през миналата година. На днешния световен ден за борба с насилието над жени, в „Здравей, България“ разказват историята на една майка, която е успяла да избяга от ужаса в къщи, като е скочила в движения от колата на съпруга си. Тя и 4-годишното й момченце вече са в безопасност в „Зоната за закрила“, която организира UNICEF.

„Когато си тръгнахме, той започна с псувни, заплахи за отвличане, убийство, пребиване. Качих се в колата и попитах къде отиваме. Отговори, че отиваме в пуста гора, където да ме убие. Уплаших се и страхът ме накара да скоча в движене от колата. Радвам се, че има такава закрила, която помага на жени в такова положение. Вече съм по-добре и в безопасност. Синът ми бързо се адаптира към всяка ситуация и обстановка. Помогнаха ми да му намеря детска градина и той се чувства добре. Силно се надявам да забрави всичко, което е видял. Благодарна съм на всички, но най-важното е детето ми да израсне като нормален човек“, разказва перипетиите си малтретираната жена, останала анонимна за камерата.

„Получихме сигнал за жена в риск. Тя беше изключително притеснена и в сериозна емоционална криза. На по-късен етап успяхме да вземем и детенцето й, което беше останало в среда на насилие. Работихме с майката в насока за преодоляване на чувството й за вина. Повечето пострадали жени имат чувството за вина и то най-вече заради това, че са позволили да им се случи нещо такова и да изпаднат в такава унизителна ситуация“, споделя социалният работник Йорданка Игнатова.

„Зона за закрила“ е специализирана услуга за подкрепа на деца, жертви на насилие и техните родители. Създаваме модел в три пилотни области – София, Шумен и Монтана, където на едно място социални работници, психолози и юристи предоставят цялостна и безплатна подкрепа на децата, пострадали от насилие и техните родители“, дава повече обяснения Даниела Колева, програмен директор „Закрила на детето“, UNICEF България.

„За да продължи самостоятелно една такава жена и да се справи с отглеждането на едно малко дете е нужно тя да повярва в силите си, затова, че ще се справи. Това е нашата работа в центъра“, допълва социалният работник.

„UNICEF апелира да има такива центрове за закрила на децата във всяка една област в страната. Важно е да има специализирана подкрепа от добре обучени хора, които работят само по тази тема и могат да оказват навременна, адекватна, 24/7 помощ на всяко дете и семейство, което има нужда от нея“, разяснява Даниела Колева.

„Всяко дете има право на закрила! Подкрепи UNICEF, за да могат децата в България да бъдат защитени от насилието. Бъди благодетел с редовни дарения от 5 лв., като изпратиш SMS 5 на 1021 или помогни на dari.unicef.bg“, е призивът на актрисата Елена Петрова, национален посланик на UNICEF България.