„Няма как да бъде лесно, привлекателно, комфортно", каза той

„Демократична България” не вижда вариант за съставяне на правителство с първия мандат, но са склонни да се направи опит с втория. Това заяви съпредседателят на формацията Христо Иванов в ефира на „Здравей, България”.

„Няма как да бъде лесно, привлекателно, комфортно, но, ако осъзнаем отговорността си за страната, факта, че тя има нужда от управление, може да стане”, каза още Иванов.

„Радвам се, че ПП направиха анонс, че трябва да се работи за реализация на втория мандат. Няма добри варианти по принцип. Нима изборите са добър вариант?”, попита депутатът.

Той коментира и думите на Тома Биков, който заяви, че политическа криза се решава с лекуване на раните и дълбоките причини, които са я породили.

„Абсолютно вярно. Трябва да има лекуване на дълбоките причини. Очевидно е, че без ДБ не може да има управление, което наистина да придвижи страната напред. Това говорене обаче не е израз на сериозно намерение да се търси формула, която да произведе управление. По-скоро е опит да се прехвърли отговорността за първия мандат, тъй като ГЕРБ вижда, че той няма как да се случи. Все повече подозирам, че е търсене на алиби, че вървят към сглобка във формата, с който избраха Вежди Рашидов. Това е ретрограден формат, защото ще връща страната назад”, обясни Иванов.

 По думите му от ДБ смятат, че причината за диагнозата „криза” е системната корупция, а „лечението” е смела съдебна реформа.

„ГЕРБ се правят на глухи по тази тема, защото им е неудобно. Все пак се надявам, че ще има сценарий, в който ще бъдем чути от тях. Надявам се онази част от тях, която разбира ситуацията, да може да надделее. Връщането на комбинацията между ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт означава безконтролно консумиране на властта по начини, по които сме гледали твърде много пъти. Цената за страната ще бъде твърде висока”, коментира още депутатът от ДБ.

„Вече не знам с кого от ГЕРБ да говоря. Борисов се появява по телевизора и казва, че трябва да се търси диалог за Изборния кодекс. Десислава Атанасова се появява в парламента и заявява, че няма да има компромиси. Няма никакъв процес на структурирани преговори”, уточни Христо Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.