В партньорство с Български червен кръст, учениците ще раздадат панделки и информационни материали и ще запишат подкаст по темата

През тази учебна година, учениците от 9-и клас във Френски лицей „Виктор Юго“ в София отбелязват 1-ви декември, Световният ден за борба със СПИН с информационна кампания на територията на училището. В рамките на целия ден те ще продават на своите съученици и родители червени панделки на символична цена, за да насочат вниманието на училищната общност към настоящите предизвикателства в борбата срещу СПИН.

В партньорство с Български червен кръст, учениците ще разпространяват също така и информационни материали, относно превенцията и дискриминацията на хората, засегнати от ХИВ. В рамките на деня, те ще посетят всички класове от гимназията, за да раздадат панделки и материали на своите съученици. След това, събраната сума ще бъде дарена на организация с нестопанска цел, която работи в сферата на борбата срещу СПИН.

В рамките на 1-ви декември, учениците ще запишат също така и подкаст по темата, заедно с училищния лекар, в който ще обсъдят основните направления на борбата срещу СПИН, а именно превенцията, тестването и лечението.

За настоящия Световен ден за борба срещу СПИН, Световната здравна организация подканва всеки един от нас да се противопостави на неравенствата, които спират усилията за елиминиране на ХИВ и СПИН. Целта е да се подобри достъпът и качеството на услугите по лечение, по тестване и по превенция на ХИВ, така че всички хора по света да имат адекватен достъп. Другата цел е да се подобрят практиките, така че да се елиминира стигмата, на която са изложени хората, живеещи с ХИВ.

Акцията на учениците от Френски лицей „Виктор Юго“ цели също така да насочи вниманието към слогана Н=Н. Този слоган означава, че човек, който живее с ХИВ и следва редовно своето лечение, има НЕОТКРИВАЕМ вирусен товар и не може да предаде вируса, следователно той е НЕПРЕДАВАЕМ. Инициативата ще бъде продължена в края на годината, когато медицинският екип на Френски лицей ще изнесе лекции в часовете на 9-ти клас по темата за СПИН и всички останали сексуално предавани инфекции, за да образова учениците по тази изключително важна тема.

Настоящата инициатива е част от програмата по образование на учениците от френските лицеи в чужбина по гражданско самосъзнание. Това е едно от основните направления на френското образование, което живее извън границите на Франция благодарение на Агенцията за френско образование в чужбина, която обединява повече от 560 френски лицеи от всички континенти.