Изтъкват ежедневна стигматизация на българската общност в РСМ

Македонските българи поискаха с декларация комисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи да посети страната. Причина за тяхното писмо е липсата на диалог с властите в Скопие и ежедневният натиск върху нашите сънародници там. Точната формулировка е „институционалната омраза и систематичната дискриминация”, пишат македонските българи, съобщи БГНЕС.

В писмото нашите сънародници се представят, че са от неправителствените организации на открито идентифицираната българска общност в РСМ.

„Окуражени от Вашето неотдавнашно изявление и готовност да ни приемете, се обръщаме към Вас с намерението и надеждата, че такава среща ще се състои възможно най-скоро, разбира се, в зависимост от Вашите възможности. Ежедневната стигматизация на нашата българска общност и невъзможността за установяване на диалог с местните и националните власти създават предизвикателства за нашата общност, които често надхвърлят нашите индивидуални и колективни възможности”, пишат българите в РС Македония.

Те се надяват, че диалогът с Вархеи ще помогне да бъде намален: „ежедневния натиск върху нас - гражданите на РСМ, които не се страхуваме, въпреки риска от дискриминация и езика на омразата, открито да отстояваме нашето македонско българско наследство и идентичност”, пишат българите в Македония.

„Уважаеми господин Комисар, предварително Ви благодарим сърдечно за желанието да разберете нашата ситуация и да се срещнете с нас. Очакваме с нетърпение да получим Вашето предложение за среща”, завършват писмото си нашите сънародници.

То е подписано от Петър Колев - Сдружение за македонско-българско приятелство, Люпчо Георгиевски - Културен център „Иван Михайлов“ – Битоля, Добре Митрев - Македоно-българско приятелство – Скопие, Люпчо Куртелов - Балкански хоризонти – Охрид, Владимир Перев - Коридор 8- Скопие, Томе Блажевски - Цар Борис III – Охрид, Йован Николов - Сдружение "Дело" – Скопие, Елизабета Величкова - Трибуна – Прилеп, Маринела Петреска - Сдружение за македоно-българско приятелство – Битоля, Владо Треневски - Интеракция – Охрид, Столе Велков Фондация "Единство" - Кочани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.