"Борисов флиртува с политическите си противници", каза Райчев

„90% съм сигурен, че президентът ще наложи вето на Изборния кодекс. Дали ще му стигне силата да устои, предстои да разберем”.

Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” социологът Андрей Райчев малко след като в парламента бяха приети промените в Изборния кодекс на второ четене.

„Едни изборни правила са стабилни, когато всички ги приемат. Може да са глупави, но ако ги приемат, то изборите ще минат нормално”, обясни Райчев.

След дълги заседания и спорове: Парламентът приключи с промените в Изборния кодекс

За връчването на първия мандат за съставяне на кабинет, което се очаква в понеделник, той коментира, че ГЕРБ ще трябва да излезе от загадъчната си полоса. „Загадката се състои в това искат ли да има правителство или маневрират предизборно. Те не са решили това и ще решат другата седмица”, смята социологът.

Той описа поведението на ГЕРБ. „ГЕРБ е центристка сила. Особено при конфликт, не влиза с бутонките, а отстъпва, дава бонбони, обещава. Сега не го правят. С хартиената бюлетина те разбиха противниците си. Те бяха пет – Манолова, Трифонов – не влязоха в парламента. Останаха ДБ, ПП и БСП. Отделиха БСП”, обясни поведението им Райчев.

Според него са направили тази операция не заради изборите, а за да отделят БСП от ПП и ДБ и са успели. „Отвориха си огромно пространство за маневри – пред Борисов има много варианти, успя да си ги изработи”, каза социологът.

Той изброи резултатите от политическото поведение на ГЕРБ. „Първо – никой не може да му попречи на Борисов да каже – „ще стана премиер”. Само от Нинова зависи дали ще има кабинет на малцинството. Тя вече остави своите за бюлетината, воюва с тях. Само си представете вариант 2 – не коалиция, представете си Нинова вицепремиер. Защо не? Нейната ситуация – много се влоши от вътрешнополитическото положение”, каза Райчев.

Той изброи три ядра, които са против лидера на Левицата – вътрешната опозиция, Софийската организация и Станишев, който „ходи вътре и прави нещо”.

Здравейте, другари...Сергей Станишев обратно в родната политика

По думите му Конгрес на БСП се чака през февруари и нищо чудно Нинова да го загуби. „Ако влезе във властта, няма да го загуби”, категоричен е той.

„Нейният хоризонт е 2024 г. Тя трябва да удържи поста си до 2024 г. и може да стане евродепутат. Друг достоен избор не виждам за нея. Помните как бунта (в БСП) спря, когато влезе в политиката (в кабинета „Петков” – б.р.).  Тя има 139 гласа тази коалиция.

Мисли ли ГЕРБ да се окаже в компанията на БСП и на ДПС – това е тройната коалиция, разсъждава на глас Райчев. Според него това не е предпочитан вариант за лидера на партията, чиято кариера започна с критика на тогавашната Тройна коалиция. „Станишев, Доган, Царят … Борисов ще се окаже на края на кариерата си … Това със сигурност е последния танц. Той няма да иска. Може да предложи себе си, може да се опита да направи нещо по-широко. Това означава да започне преговори с преките си противници. От последните седмици Борисов флирутава с ДБ”, допълни Андрей Райчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.