Депутатите приеха два законопроекта - на ПП и кабинета

Нова разследваща комисия ще следи за корупция по високите етажи на властта. Това решиха депутатите на първо четене, като приеха двата законопроекта - на Министерския съвет и на „Продължаваме Промяната”. Разликите между двете предложения са малки, но успяха да скарат вносителите. Повод стана предложението на „Промяната” да може да се разследва и президентът.

Съществуващото политическо напрежение между „Продължаваме Промяната” - от една страна, и президента Румен Радев и служебния кабинет, от друга, днес прие нова форма. Заради едно изречение в проекта, изготвен от партията на Асен Василев и Кирил Петков.

„Ние вярваме, че никой не е над закона. И вярваме, че както министър-председателят, главният прокурор, така и президентът трябва да бъде в обхвата”, посочи Петков.

Депутатите приеха двата антикорупционни закона на първо четене

На контрапозиция застана служебният министър на правосъдието. „Моля ви, не оставяйте конюнктурата на днешния ден да влияе по начина, по който гласуваме по този системен закон. Президентът не може да бъде включен в списъка на лицата заради наказателната си неприкосновеност по конституция”, заяви Крум Зарков.

Той направи друга аналогия: „Между другото, главният прокурор Иван Гешев наскоро се интересуваше по отношение на параметрите на този имунитет”, припомни Зарков.

Противоречия имаше и по други текстове в проектите - изборът на петчленния състав на новата антикорупционна комисия.

„Запазвайки водещата роля на парламента с номинацията и избор на двама от членовете, другите трима да бъдат избирани един от президента и втори от магистратите”, уточни правосъдният министър.

„Не одобряваме съчетаването на много институции при избора на членовете на комисията, защото и сега сме свидетели на блокаж на институции”, подчерта Петков.

Депутатите се заеха с антикорупционния закон

Шест от седем партии в парламента заявиха подкрепата си. Въпреки че част от тях имаха забележки.

„Трябва сериозна работа, когато те получат подкрепа днес в пленарната зала за отстраняване на тези слабости”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи”, смята Йордан Цонев от ДПС.  

Против се оказаха единствено „Възраждане”. „Много баби - хилаво дете. Това, което се предвижда да се направи, създава усещането, че ще размие още повече усилията в борбата с корупционния фактор”, заяви Костадин Костадинов.

Предстои законопроектите да бъдат разгледани на второ четене.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.