Народните представители викат премиера на изслушване в петък по темата „Шенген”

Депутатите приеха на първо четене и двата антикорупционни закона, които бяха включени в дневния ред на парламента. Единият е Законопроект за противодействие на корупцията с вносител Кирил Петков и група народни представители. Другият - Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерския съвет.

Макар и малки, разликите между двата законопроекта бяха подчертани от "Продължаваме промяната".

„Разликите за нас са съществени. Ние вярваме, че никой не е над закона. И както министър-председателя, и президентът трябва да е в обхвата”, заяви Кирил Петков.

„Не оставяйте конюнктурата да влияе. Президентът не може да бъде включен, защото има имунитет. Между другото, скоро главният прокурор се интересуваше от този имунитет. Има различни решения, най-лошото е такъв орган да се избира от НС”, заяви Крум Зарков.

Но вносителите се обединиха в призива.

„Да предложим този законопроект, който ще бъде голям ход в изкореняването на този порок -  корупцията по висшите етажи на властта”, заяви Зарков.  

„Той не е само условие за второто плащане и влизането в Шенген, а адресира най-големия проблем - корупцията”, каза Петков.  

ГЕРБ и ДПС заявиха подкрепата си, но не без забележки.

„Между първо и второ четене ще бъдат отстранени някои недостатъци. Първия съществен недостатък от МС е начинът на избор. Липсва логика да се назначават съдии”, каза Рая Назарян, ГЕРБ.

„Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, особено когато намирисва на байпас на други органи и особено като намирисва на създаване на бухалка в определени ръце”, каза Йордан Цонев от ДПС.

Сигурна подкрепа завиха от ДБ.

„Ние не сме осигурили структурна независимост, надявам се да стигнем до дебат за конституционни реформи и 30 години по-късно този проблем да бъде решен”, каза Надежда Йорданова.

Категорично против са от „Възраждане”.

„Възраждане” няма да подкрепи. И двата законопроекта са писани като поръчка, набързо и са пренесли механично глави от действащия”, заяви Цвета Рангелова от „Възраждане”.

Депутатите решиха и да извикат премиера Гълъб Донев на изслушване по темата „Шенген” в петък, а не в четвъртък както, беше по програма. Искането за изслушване е на „Продължаваме Промяната”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.