Кабинетът, предложен от кандидат-премиера, ще бъде гласуван в сряда в пленарната зала

Два дни до връщането на папката с първия мандат при президента. На този фон - ултиматум от лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов обяви, че ако процедурата с мандатите стигне до финалната права и Румен Радев връчи третия, ще настоява да се гласува проектокабинет с премиер професор Николай Габровски. Борисов уточни, че  кабинетът на Габровски не бил на ГЕРБ-СДС. Той само ползвал техния мандат. Пред държавната телевизия професорът по неврохирургия обяви, че съставът на правителството вече е готов и отбеляза, че сам е избрал всички министри.

Панев: Няма да подкрепим правителство начело с Габровски

Вече има официална покана от Президентството. В понеделник  в 10 и 30 часа ГЕРБ-СДС ще върне папката на президента Румен Радев с изпълнен мандат. Ясно е единствено името на кандидат-премиера – проф. Николай Габровски. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че министрите в списъка са посочени лично от професор Габровски, без намесата на партията. Борисов постави ултиматум като заяви, че единственото правителство, което ще  подкрепят, е това на  Габровски, независимо с първия или с третия мандат. Нагласите на останалите партии към този момент обаче остават непроменени.

Според Борисов вариантът е правителство с кратък живот, но с ясни приоритети. „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане” вече заявиха, че няма да подкрепят първия мандат. Дори с евентуална подкрепа  на ДПС и „Български възход”, на правителството на първата политическа сила не достигат 6 гласа. Затова се появиха съмнения, че може да се използва процедурната хватка с изкуствено занижаване на кворума в пленарната зала.

Гьоков: Правилникът на БСП позволява различно мнение, но еднократно – 1-2 пъти

Междувременно на политическия фронт от вчера на БСП се налага да гаси друг пожар - скандала с изключването  на депутата Явор Божанков от парламентарната група на партията. Той гласува в разрез с партийното решение да не се изпращат оръжия за Украйна.

Изключеният Явор Божанков си татуира черна овца (СНИМКИ)

От ПП не изключиха възможността да привлекат Явор Божанков на своя страна. Изключеният от БСП депутат не е коментирал скандала, но изрази мнението си чрез татуировка. На лявата си ръка той изрисува черна овца с папийонка. Снимки публикува в социалните мрежи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.