Четири партии дадоха заявка, че няма да подкрепят правителството

Проектокабинетът „Габровски” влезе за гласуване в пленарната зала. Това бе първа точка от дневния ред на депутатите. Досега четири партии категорично отказаха да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС - „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”. От "Български възход" пък заявиха, че ще гласуват "за" кандидат-премиера, но "против" предложения от него състав за правителство.

Ще има ли редовно правителство: Какви са позициите на партиите (ОБЗОР)

По време на дебатите преди гласуването на предложения кабинет председателстващият заседанието на НС даде думата за изказвания на представители на всички формации.

"Проектокабинетът „Габровски“ може да се окаже единствената реална възможност за излъчване на правителство в 48-ото Народно събрание. И преди, и след нашата номинация проф. Габровски ще бъде авторитет. Персоналният състав на проектокабинета също се състои от хора с богати биографии, добре познати и уважавани в своите професионални общности и сфери. Това надхвърля партийната и идеологическа политика",  заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Днес вие ни предлагате правителство, което не изпълнява първото и най-важно условие - да може да носи политическа отговорност. За пореден път Бойко Борисов отказва да излезе на терена. Предлага ни се експертен кабинет, но няма как да нямаме своите съмнения. На практика експертен кабинет не съществува. Всеки кабинет е политически, защото той трябва да бъде подкрепен от политически фигури", коментира от своя страна Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Той подчерта, че много от кандидат-министрите в проектокабинета „Габровски” са „от банките с кадри и чекмеджета на Тройната коалиция на ГЕРБ и на президента Радев”.

Най-доброто решение е да отидем на избори. В това няма нищо лошо. Напротив – новите избори са решението и изходът от политическата криза. Предизвикването на един насилен състав на кабинет в това НС, което не може да роди силно правителство, само ще задълбочи политическата криза. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Огромната част от българското общество не забелязва, че сега ще се гласува кабинет. Огромна част от обществото пропуска и нещо много по-важно – парламентарните избори, които избират НС, което пък избира кабинет. Избирателната активност беше рекордно ниска на последния вот. И вместо да си направим съответните изводи, ние плашим хората с нови избори. Вместо да осъзнаем, че имаме сериозен проблем с функционирането на държавността, ние говорим, че задължително трябва да съставим кабинет, неосъзнавайки, че всички тези компромиси доведоха до плачевна ситуация. А именно, че народът няма доверие на държавата си и я счита за най-сериозния си враг”, подчерта Костадинов.

“Искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени. Нямаме право на друго поведение, когато на стотина километра от границата ни се води война, когато се борим с тежки кризи. Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски - да предложи и реализира стратегия за преодоляване на кризите”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И допълни: "Днес е исторически ден за България. Често сме казвали, че предстоят исторически решения. Днешното ще бъде съдбоносно за всички нас, за държавата ни и нейното бъдеще".

“Най-лесно е ДПС да каже ”не” на правителството на Габровски при тази липса на диалог”, допълни лидерът на партията, но допусна, че това би довело само до нови предсрочни избори, които биха възпоривели сегашния модел и структура в НС.

Няма да подкрепим правителство, предложено от ГЕРБ с кандидат за премиер Габровски. Това решение взе Националният съвет на 8 октомври, то е принципно и последователно. Поне от 6 години водим борба за промяна на модела на ГЕРБ. Това каза от трибуната на НС лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Още през 2017 г. нарекохме този модел "паралелна държава". Продължаваме да се борим с "паралелната държава", която представлява неуважение към институциите, към разделението на властите и взаимния им контрол, задкулисно вземане на решения в интерес на малцина и обогатяването им за сметка на мнозина. Ръст на бедността и неравенствата, кражби, корупция и липса на справедливост чрез ефективни съдебни присъди. Това е "паралелната държава" и тя няма цвят, може да е присъща за всяка партия", заяви още Нинова.  

"Позицията на представляваната от мен коалиция, след много дискусии, нашето решение потвърждава дългосрочната ни позиция, че ние не можем да подкрепим това правителство и така предложената като формат и като политическа платформа идея за управление на страната", подчерта от парламентарната трибуна съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Иванов посочи, че това, което се предлага днес, не дава отговор на един много прост въпрос: "Какви са гаранциите, че то няма да се превърне в следващ кабинет "Беров"?

"Няма лесен отговор на този въпрос в настоящата тази ситуация, но аз не виждам дори опит за отговор от мандатоносителя. Смятаме, че един такъв кабинет, който изглежда като служебен, само че селектиран на друго място, не е достатъчно лечение и отговор на проблемите, които България има. Трябва повече", каза още Иванов.

“Български възход" ще подкрепи проф. Николай Габровски за премиер, но няма да застане зад предложения от него проектокабинет. Това заяви лидерът на партията Стефан Янев от парламентарната трибуна.

В началото на 48-ото Народно събрание повечето от представителите на политическите сили изразиха надежда и отговорност пред избирателите, че сме тук да решаваме проблеми и да предлагаме решения за проблемите на българските граждани. Диалогът започна трудно. Днес, когато трябва да гласуваме структурите в състава на МС, виждаме на практика резултатът от този диалог, каза Стефан Янев.

Представители на отделните партии в НС говориха за очакванията и надеждите си за днешния пленарен ден и преди началото на важното заседание. 

На влизане в сградата Деница Сачева от ГЕРБ каза, че се надява отговорните и разумни депутати да гласуват за правителството на проф. Николай Габровски. 

Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната” заяви, че парламентарната група на партията ще гласува единно против предложения от ГЕРБ-СДС кабинет.

Според Рамадан Аталай от ДПС обществото очаква стабилно правителствотен кабинет. "Ние по всяка вероятност ще подкрепим кабинета на Габровски с много големи компромиси", уточни депутатът.

Зад личността на проф. Габровски стои Бойко Борисов, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. “Нека не се залъгваме с това. Министри като Николай Павлов, които МВР, по времето на нашето правителство, искаше да арестува, са част от предложените министри”, каза той. “Аз мисля, че този кабинет няма да мине. Не може да прикрие невъзможността ГЕРБ да излезе от изолация, докато г-н Борисов е начело”, категоричен бе Петков.

Ако се състави редовен кабинет, той ще завари една добре функционираща икономика. Това каза служебният премиер Гълъб Донев. “Това, което служебното правителство оставя на редовното, е добре функционираща икономика и добре функциониращ пазар”, каза Донев. Той бе категоричен - нужно е редовно правителство. “По-добре едно редовно правителство, защото то може да определя дългосрочни политики и да приема закони, които да уреждат обществените отношения в държавата. Може да прилага по-добре в дългосрочна перспектива проблемите, които стоят пред страната”, каза той. 

Докато депутатите гласуват, от Гражданско сдружение БОЕЦ организират протест пред сградата на парламента. Оттам смятат, че голяма част от номинираните за министри са компрометирани политически лица.

Ако първият опит за съставяне на редовен кабинет не успее, президентът трябва да връчи втория мандат на следващата по големина парламентарна група - „Продължаваме Промяната”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.