Парламентът гласува предложеното от професора правителство

Кандидатът за министър-председател с мандата на ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски, очаква проектокабинетът да получи подкрепа. Това заяви той на влизане в НС, където днес ще бъде гласувано предложението му за правителство. 

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

“Очаквам кабинетът да бъде подкрепен, защото каузите, зад които заставаме, са общонационални, те са в интерес на абсолютно всички. Знам, че е много трудна политическата ситуация, но аз се надявам диалогът, разумът, подадената ръка да вземат превес”, каза Габровски.

Народното събрание гласува кабинета „Габровски”

Малко по-късно, от парламентарната трибуна, Габровски заяви: „Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата за това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите", заяви номинираният за министър-председател преди гласуването.

"Заявяваме ясна и европейска евроатлантическа насоченост, активно противодействие на хибридната пропаганда и дезинформацията. Готови сме да реализираме публични инвестиции, да вземем бързи мерки, които да преодолеят инфлацията и икономическата криза”, допълни той.

Като основни приоритети, по които възнамерява да работи, проф. Габровски изброи: приемане на Закон за бюджета за 2023 г., политически консенсус за промени в правосъдието, противодействие на корупцията, провеждане на реформи чрез Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на страната ни в Шенген и Еврозоната, енергийна независимост, отбрана.

По думите му именно първият мандат е шансът за обединение. 

“Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство с третия мандат са подвеждащи и спекулативни. Най-голям шанс днес тук сега и ако го пропуснем - ще останем в ръцете на случайността и задкулисните договорки. Оставаме в ръцете на посветената на предизборна реторика 2023 година. Това ли искаме за децата си, това ли искаме за България”, попита Габровски. 

Затова се обърна към депутатите с притча и надежда за подкрепа. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.