Ако бъде преодоляно ветото, може да няма машинно гласуване, смята той

„В свое становище печатницата на БНБ ни казва, че сроковете и наличната техника биха направили невъзможно изпълнението на приетия Изборен кодекс. Сроковете за производство на хартия са поне 4 месеца, а печатницата няма необходимото оборудване”.

Това написа депутатът от „Демократична България” Божидар Божанов в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Тълкуванието му е, че ако бъде преодоляно ветото, може да няма машинно гласуване. „Предупреждавахме за това на комисия и в зала, казах го и днес с оглед на становището”, пише Божанов.

Припомняме, по-рано днес Правната комисия отхвърли ветото на президента за промени в Изборния кодекс.

Правната комисия отхвърли ветото на президента за промени в Изборния кодекс

Той обяснява, че становището е резултат на проведеното в комисията по електронно управление реално обществено обсъждане.

„Ако ГЕРБ, БСП и ДПС искат да премахнат машините, нека го кажат, а да не се крият зад благовидни твърдения за право на избор, което всъщност отнемат”, пише Божанов и прилага текста на становището.

В текста се казва, че от печатницата искат параметрите на специализираната хартия с допълнителна защита, необходима за машините за гласуване и вградените в тях принтери. За осигуряване на тази хартия са нужни между четири и осем месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.