Време е всички да си дадем сметка, че нашият дом е Зeмята

Къде свършва домът ни? На изтривалката пред входната врата? Пред блока? На границата на квартала? Или е време вече всички да си дадем сметка, че нашият дом е Зeмята - където и да отидем, ние сме си у дома. Това е нашата околна среда, нашата природа, в която сме построили градовете, улиците и домовете си.

Ето защо, всеки път, когато стане дума за чистотата на София или всеки друг голям европейски град, е редно да се запитаме “А ние какво правим за чистота на града?”.

Да, нашата столица извървя дълъг и нелесен път от балирането на смесени отпадъци до пускането в експлоатация на завод за третиране на отпадъци. Сeга отпадъците на София се рециклират в много по-голяма степен от преди, а жителите на столицата си създават навици за разделно събиране на отпадъците.

Има обаче да се работи още много за превръщането на София в зелена столица:

Разделното събиране не е мода, а необходимост

Да събираме отделно пластмасата, хартията и метала все още се приема с лека недоверчива усмивка. Ползите от това минимално усилие у дома обаче са големи - спестяваме разхищението на ресурси, като работим за връщането им в икономиката, а не за превръщането им в отпадък; спестяваме тонове вода, нужни за производство на нови суровини; ограничаваме превръщането на нови и нови площи безценна земя в сметище; грижим се за чистота на градовете и оставяме чиста природа за децата ни.

Заради всичко изброено по-горе си заслужава да променим съвсем мъничко навиците си, нали?

Повече информираност за пътя на отпадъците

Кратка разходка из софийските улици показва, че ние се отнасяме доста безотговорно към едрогабаритните отпадъци от ремонт или смяна на мебелите. Старите фотьойли, матраци, нощни шкафчета нерядко “царуват” със седмици на неподходящи места и създават затруднения за преминаващите и замърсяват.

Със съвсем малко усилие от наша страна, можем да проверим графика за събиране на този тип отпадъци на сайта на общината. Целта е да ги изнасяме ненужните си вече вещи до контейнерите в конкретния ден или предходния - практика, която съществува в абсолютно всички европейски страни. Така ще си спестим неприятните гледки и мини сметищата, които сами създаваме.

Без нерегламентирани мини-сметища

Една празна картонена чашка от кафе, оставена небрежно на оградата на жилищна сграда дава негласен сигнал на всеки, че е в реда на нещата и той да остави своята ненужда чашка на същото място. Само след седмица може да забележите, че се е образувало мини-сметище от чашки, опаковки от вафли и какви ли не уж дребни отпадъчета.

Ако не видите кошче в мига, в който ви потрябва, направете малко усилие и задръжте отпадъка при себе си, докато не намерите подходящо за изхвърлянето му място.

Не забравяйте, нашият град е наш дом.