В болшинството от тях не са издавани касови бележки

Масови проверки на НАП и запечатване на обекти на най-голямото тържище на Балканите в Димитровград. Общо затворените сергии в неделя са 14.

Според Божана Илиева от НАП - Хасково през уикенда са проверени 22 обекта, в 20 от тях е имало нарушения. "В 15 нарушението е неиздаване на касова бележка. Стигнало се е до запечатване на 14 обекта за месец. Освен това при трима търговци е липсвал касов апарат, а друг е бил без търговска регистрация. Реквизити за фискален бон също са липсвали при търговци", разкри тя. 

По думите ѝ санкциите за физическо лице са до 500, а за юридическо лице или ЕТ сумата е до 2000 лева. "Служителите на НАП, които са извършили проверките, са били не от област Хасково. Така се залага на непознати лица. Търговците в края на пазара, които са по-пъргави и сръчни, са успели да затворят, подочули слуха за проверка", обясни Илиева.

Ваня Годжукова работи на димитровградския пазар вече повече от 2 десетилетия. Казва, че нещата от днешна гледна точка са коренно различни. „Промениха се много, просто няма работа. Надявам се да има бъдеще, все пак работя на пазара”, надява се тя. За Ваня акцията на данъчните не е изненада, особено по Коледа, когато се предполага, че ще има повече продажби. Търговците признават, че работата в сивия сектор не е изключение. Част от тях дори умишлено не регистрират фирми.

Ваня Годжукова подчерта, че ако си фирма, глобите са много по-голеи. И това действително е така. Санкциите за физически лица са от 100 до 500 лева, а за фирми стигат до 2 000 лева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook