„Лукойл” вече е започнал да плаща данъци у нас

Парламентът забрани износа на руски петрол и продукти от него от България. Предложението за забраната дойде в законопроект на ДПС. Той беше подкрепен на първо четене от ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, „Демократична България” и „Български възход”. БСП и „Възраждане” се обявиха „против”.

Дебатът за дерогацията започна със спор има ли необходимост изобщо от такъв закон. „Ние от БСП няма да подкрепим по една основна причина - не е работа на парламента да осъществява контрол по дерогацията”, заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев. Според Петър Чобанов от ДПС законопроектът трябва да бъде приет, за да има контрол върху прилагането на дерогацията.

Депутатите се скараха и дали целта на дерогацията, която ни е дадена, е помощ за Украйна. Наложи се народните представители да обясняват един на друг, че "Лукойл Нефтохим" няма да затвори.

Все пак в парламента гласуваха при необходимост държавата да може да влезе в оперативното управление на рафинерията. А по-рано през деня стана ясно, че „Лукойл” вече е започнал да плаща данъци у нас. „Днес „Лукойл” преведе авансов данък в размер на 90 млн. лева. Вече са постъпили в държавния бюджет, което представлява данък общ доход, както и 73 милиона във връзка с регламента с ръста в печалбите”, транспортният министър Христо Алексиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.