Препоръки, които сме забравили да следваме в забързаното ежедневие или никога не сме чували

Терапевтичната стоматология помага възможно най-дълго да запазите вашите зъби здрави и усмивката ви красива. Благодарение на стоматологията могат навреме да се диагностицират заболяванията на зъбите, венците и зъбните нерви. Следователно, терапевтичната стоматология прилагана от всеки зъболекар, има за цел да възстанови здравето на зъбите и венците, разясняват зъболекарите от клиника д-р Чаушев във Варна. Това включва лечение на пародонтит, екстракция на зъб, лечение на кариес, пулпит и др. Как обаче никога да не стигате до такива сериозни проблеми, ще ви разкажем по-долу.

Ценните съвети на зъболекарите

Всички знаем, че трябва да си мием зъбите няколко пъти на ден. Но има ли препоръки, които сме забравили да следваме в забързаното ежедневие или пък никога не сме чували. Нека да видим как да се грижим правилно за здравата ни усмивка, без да се налага да търсим редовно зъболекар.

  • Не пропускайте годишния си преглед. Много голяма част от денталните проблеми, като кариеси и пародонтит могат изобщо да не ви засегнат, ако отделяте време за преглед при зъболекар поне веднъж годишно. При децата е необходимо честотата да е два пъти годишно.
  • Миенето на зъбите само по себе си не е достатъчно. Трябва да ги почиствате и с конец след ядене на храни, които могат да останат между зъбите ви. Там пространството е малко и ако се заклещи храна, то тя може да предизвика дентални процеси, които да доведат до кариес. Най-добре дръжте конец за зъби близо до вас, например в дамската ви чанта, където и да ходите.
  • Миенето на зъбите трябва да става бавно и внимателно. Всеки зъболекар ще ви посъветва да „рисувате облаци“ по зъбите ви с четката. Но ако това не ви е достатъчно като обяснение, опитайте се да си представяте, че миете всеки един зъб отделно. Така ще минете през всички до един и ще ги поддържате в добра форма.
  • Грижете се и за венците си. Почистването с конец за зъби се отразява на здравето и на венците, така че в никакъв случай не го подценявайте. Ако притежавате здрави венци, то най-вероятно няма да имате сериозни проблеми и със зъбите ви.
  • Намалете захарта. Намалете количеството и честотата на сладките храни и напитки във вашата диета. Всички знаем, че трябва да ограничим количеството сладки храни, които консумираме, но също така трябва да ограничим и честотата им на консумация. След консумацията на тези храни емайлът омеква и е по-податлив на увреждане. Естествената защита на устата, слюнката, ще помогне за втвърдяване на емайла отново, но се нуждае от време, за да се натрупа след хранене. Редовното похапване на сладки храни или напитки с високо съдържание на захар води до кариеси.
  • Подменяйте редовно четката си за зъби, защото между нейните косъмчета остават бактерии.

Ако вече изпитвате някакъв дискомфорт или болка, не неглижирайте ситуацията. Не е тайна, че повечето хора не обичат да посещават денталните клиники, но когато проблемът вече е налице, тогава отлагането може да бъде опасно. Профилактиката и навременната грижа ще ви осигурят здрави зъби и красива усмивка.

Снимка: iStock

Какво никога да не правите?

Много хора губят зъб по една или по друга причина. Ако сте попаднали в такава ситуация, добре е да го подмените с имплант или пък мост. В противен случай, липсата на зъб на даденото място, може да доведе до различни проблеми. Като например да дъвчете само на другата страна, коста, която е под празното място, да стане негодна за поставяне на имплант и други. Много хора решават, че след като им липсва зъб, могат да не предприемат нищо в бъдеще, но това не е така.

Никога не трябва и да се опитвате сами да лекувате кариес или друг дентален проблем. Колкото и да е добра народната медицина, тя далеч не може да се сравни с техниката и професионализма на съвременните зъболекари. Във всяка една дентална клиника и при всеки зъболекар във Варна и страната ще откриете специалист, който да е достатъчно компетентен, за да реши проблема.

Важно е винаги да се доверявате на зъболекари, които имат достатъчно опит и практикуват в оборудвани дентални клиники. Денталната медицина е нещо много сериозно и всякакви компромиси с качеството на услугата могат да ви струват скъпо. Ако не сте сигурни за даден специалист, потърсете онлайн мнения за него или за клиниката, където практикува. Добрите зъболекари притежават голямо количество коментари, мнения, а някои дори и публикации в научни издания. Бъдете сигурни, че се доверявате на най-добрите, за грижата за зъбите ви.