След случая с разменени бебета в болница “Шейново”, има ли повод за паника?

След случая с разменени бебета в болница “Шейново”, има ли повод за паника? 

Според акушер-гинеколозите и неонатолозите, случаи като този в „Шейново” наистина могат да се определят като прецедент. В родилните отделения работят при ясни и строго разписани правила. Веднага след раждането, на майката и на бебето се слагат гривни с идентични номера. До скандалния случай се е стигнало заради неволна грешка, смятат от неонатологията в една от големите болници у нас.  

Едно от първите и най-важни неща, които правят веднага след израждането на бебето, е именно идентификацията. 

Размениха две новородени в столична болница

Според Валентина Гергинова, завеждащ отделение по неонатология, няма как да се случи объркване, дори ако две жени раждат едновременно. 

„Непосредствено след раждането, особено, ако е по нормален начин, бебето се показва на майката и й се дава да го прегърне – да направят първия контакт, след което родилната акушерка показва на майката две еднакви с идентични номера гривни. Чак след това тези гривни се поставят на ръката на майката и на бебето. Така  че нещата са много строго организирани и няма как да се случи объркване, дори когато раждат две жени едновременно!” 

Затова, според д-р Гергинова, размяната на бебета е в резултат на неволна грешка. Тя е категорична, това е прецедент!  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.