Нужна ѝ е специална количка с позициониращо устройство, която до улесни ежедневието ѝ

Ще ви разкажем историята на една детска усмивка и за това, което тя разказва на родители и учители тогава, когато детето не разполага с друго изразно средство за радост. Ще ви разкажем историята на 8-годишната Вики от Враца, която има нужда от помощ, за да може да я съхрани като единственото нещо, чрез което да „говори“ на своите родители и учители за чувствата си. Ще ви разкажем и защо за всички тях е толкова важна 20-тата година на „Българската Коледа“.

Диагнозата детска церебрална парализа е поставена на Вики след като детето навършило 1 годинка.

"Тя се роди преждевременно в началото на 7-мия месец и незрялата нервна система, недоразвитият мозък ... Бяха се образували 2 кръвоизлива. Ние до навършването на 1 година виждахме, че нещата не са добре, че има някакви проблеми, но не сме очаквали, че ще стигнем до такава диагноза тежка", разказва майката Петя Цолова.

„Българската Коледа” помага на 4-годишната Гергана, която се ражда в края на шестия месец

Родители и лекари започват да се борят да подобрят живота на детето. Преди малко повече от година в това се включват и учители.

"Миналата година започнахме да посещаваме училището и откакто е сред децата Вики се чувства много добре. Изключително е щастлива и доста по-социална бих казала. Преди тя се страхуваше от много неща, но сега вече доста добре й се отразява и ми се усмихва. Тя понеже не може да говори, тя говори с очите си и с някои други срички, но очите й казват много", допълва майката.

Според нейния учител Ралица Божилова в началото е било доста трудно, но тя е едно слънчево дете, едно прекрасно дете, с което се работи с лекота.

Целият ден на Вики и у дома, и в училище минава в количката. Нужна ѝ е специална количка с позициониращо устройство, която до улесни ежедневието ѝ. Тя обаче струва скъпо.

"Това е нашата стара количка, която не ни върши работа, защото тя е за всички деца като общо ползване. За всяко едно такова дете това е количката, която се предлага, но за специални нужди, както е Вики, трябва специална количка, която е с така подпори, които придържат тялото в правилното положение т.е. това е една добра рехабилитация за нея. Когато седи правилно, тя е спокойна и рехабилитира", казва бащата Петър Цолов.

„Българската Коледа” помага на момиченце със синдром на Силвър-Ръсел

Според майката тъй като тя не може да седи сама, трябва да седи в количка. "Оказа се, че тази, която ползваме в момента не е удобна за нея. Какво имам предвид? Това, че тя се криви в дясна посока. Просто самото заболяване – детска церебрална парализа, тя е с квадрипареза – парализирани са и четирите крайника, но дясната половина е по-слаба, което означава, че в дясно се изкривяваме и това след време може да доведе до образуването на сколиоза и за да можем да изпреварим времето и да не се стига до това, трябва да вземем количка или помощно средство, което да бъде подходящо за нея", обясни тя.

"Когато идва на училище в тази количка тя се изкривява напред, главичката непрекъснато й пада напред и на нас ни е по-трудно да работим с нея", добавя учителката.

"Много е нужна нова количка на детето, за да може резултатите от ежемесечната рехабилитация, която родителите изпълняват съвсем стриктно и отговорно наистина да са видими в кратки срокове", заяви директорът на училището Илияна Янинска.

Затова учители, родители и съученици тази година също са посветили традиционната си благотворителна кампания на Вики.

"БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА": 7-годишната Симона от Ямбол се нуждае от помощ, за да говори свободно

Тази година нашата „Кутия на добротата“ е с цел и апел към Вики. Това, което сме събрали като дарение от целия персонал на центъра, всички служители, родителите на децата при всички празници, които организираме съвместно в обща сума от 750 лева също ще дарим на Вики, за да подпомогнем закупуването на нейната система за позициониране", допълва Янинска.

Събрана сума е твърде скромна, а мечтаната количка струва близо 11 хиляди лева и затова всички разчитат на „Българската Коледа“.

"Българската Коледа помага на много деца в положението на Вики и ние дори сме кандидатствали и са ни помагали за рехабилитация до сега. Така, че вярваме, че и сега ще ни помогнат. Нали, Вики?", завършва майката.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.