Експерти обясняват феномена

Покачващите се нива на океаните, изчезващите екосистеми и природните бедствия са проблем, за който всеки е чувал, но усещането е, че не засяга толкова пряко човека, обясняват психолози. Това е и причината хората да се дистанцират психологически от климатичните промени.

„Промените в климата са факт, но този проблем е далечен за повечето хора. Нормален психологически феномен е когато нещо е по-далечно, по-абстрактно за нас, то да не е толкова належащо, за да се предприемат действия”, коментира психологът и еколог в платформата „Климатека” Елица Станева-Бритън.

Нивата на дистанциране от проблема са 4 - времева, пространствена, социална и хипотетична дистанция, коментират още психолозите.

„Ние приемаме проблема с климатичните промени като нещо в бъдещето. Това е времевата дистанция. Когато отричаме проблема и не действаме, това, може би, няма да се отрази на нашия балон от удобства, но на децата ни, на бъдещите поколения - ще се отрази. И ако ние не мислим за общото благо, какъв е смисълът”, допълни  Елица Станева- Бритън.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.