Христо Грозев работи за независимата разследваща мрежа „Белингкат”

Външното ни министерство вика на среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Това ще стане в първия работен ден след празниците. Причината е обявеното официално издирване от Москва на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Решението на руското вътрешно министерство предизвика остри политически реакции у нас.

В ефира на „Здравей, България” колега на Грозев обясни, че това е средство за сплашване.

МВнР вика Митрофанова заради издирването на журналиста Христо Грозев

„Истинската причина започна от разследванията, които „Белингкат” направи – от уличаването на руските шпиони, които отровиха Сергей Скрипал, през отравянето на Емилиян Гебрев в България, през чешките складове, които бяха взривени. „Белингкат” разкри, че това е извършено от руското разузнаване”, заяви Йордан Цалов, колега на Христо Грозев.

Срещу действията на Москва реагираха и партиите у нас. От ГЕРБ поискаха руската посланичка у нас да бъде извикана за обяснения в Министерството на външните работи.

„Да бъде предупреден руският посланик да спрат с този шантаж. Ние с нашите депутати в ЕНП сме информирали за това, което ни грози като заплаха”, заяви Бойко Борисов.

На действията на руското вътрешно министерство трябва да се реагира остро, твърдят и от „Демократична България”.

Българският разследващ журналист Христо Грозев е обявен за федерално издирване от Русия

„Българските институции сега са в почивка, моментът е избран заради това. Освен това Христо Грозев е персона нон грата в Русия, тоест няма как той да е на територията на Русия. Така че Външно трябва да разбере и това, смята ли Русия да опитва да затруднява пътуването на г-н Грозев”, заяви Божидар Божанов, депутат от „Демократична България”.

През Facebook депутатът от „Продължаваме промяната” Даниел Лорер обяви, че още в първия ден на Народното събрание ще поиска изслушване на външния министър Николай Милков.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк пък е готов при първа възможност да покани Грозев на среща с АЛДЕ.

„Говорим за разследващ журналист. И той не е просто български гражданин, а европейски. Това, което беше направено срещу него, трябва да намери своя отзвук във всяка една официална позиция на европейските институции, да не бъде прието като един от всички останали случаи”, каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС.

От БСП, „Български възход” и „Възраждане” не коментираха темата. А главният прокурор обяви в Twitter, че България изключва наказателно преследване по политически причини на журналисти за тяхната работа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.