Той беше на 82 години

Почина бразилската футболна легенда Пеле. Новината съобщи неговата дъщеря в профила си в Instagram, съобщава Ройтерс.

СНИМКИ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ФУТБОЛИСТ ВИЖТЕ ТУК

Считан от мнозина за най-великия футболист на всички времена, трикратният световен шампион бе хоспитализиран в болница "Алберт Айнщайн" в Сао Паоло в края на ноември. 82-годишният Пеле се бореше с рак, като през септември миналата година беше отстранен тумор от дебелото му черво. По-късно обаче лекари съобщиха, че химиотерапията не дава резултати и той бе поставен на палиативно лечение. Легендарният футболист прекара коледните празници в здравното заведение, заобиколен от близките си. 

Пеле е име, което завинаги ще остане записано в историята на световния футбол - наричан е Кралят, избран е за Играч на столетието от ФИФА заедно с Диего Марадона, рекордьор с десетки незабравими постижения, придал ново значение на фланелка номер 10, нищо, че му е била дадена по случайност. Това е Едсон Аранчис до Насименто. Или просто Пеле.

 “Сбих се с децата в училище, защото ме наричаха Пеле. Наказаха ме за два дни и когато се върнах вече всички ме наричаха Пеле. Тогава го мразех. Сега, разбира се, го обичам”, споделяше той.

Ранните години от живота на Пеле, обаче, са тежки. Той израства в бедност, но футболът е това, което го движи напред, благодарение на баща му. Няма пари за топка - играе с чорап, пълен с вестници или с грейпфрут. Всичко се променя, когато е на 15 - с дебютния му мач за бразилския Сантош. Клуб, на който остава верен почти цялата си кариера.

Първите си стъпки за националния отбор на Бразилия Пеле прави още когато е едва на 16 години срещу Аржентина. Тогава отбелязва и първия си гол за Селесао. Едва година по-късно Пеле извежда своята Бразилия до шампионското място на Мондиала И до ден днешен Пеле остава единственият футболист, покорил световния връх цели три пъти.

Благодарение на успехите му със Селесао, Пеле събужда интереса на редица футболни грандове - Реал Мадрид, Ювентус, Манчестър Юнайтед - нито един от тях, обаче, не успява да го отдели от Сантош. Интер почти успява, Пеле дори подписва договор с тях. Документът, обаче, е скъсан, след като фенове на Сантош излизат на бунт.

През 1961-ва година, тогавашния президент на Бразилия обявява Пеле за официално национално съкровище, за да го спре да напусне страната. Той, обаче, я напуска чак през 1975-та, когато подписва с американския Ню Йорк Космос. Присъствието му популяризира футбола в Съединените щати и поставя основите за развитието му там.

В хода на кариерата си Пеле постига рекорд след рекорд - освен че е най-младият играч със златен медал от Мондиал, той държи и най-голямото постижение за попадения - през годините Пеле отбелязва над 1200 гола, над хиляда от които за клуба му Сантош.

Пеле печели не само сърцата на феновете, но и уважението на колегите си на терена. Холандската легенда Йохан Кройф го нарича “единственият футболист, който излиза от рамките на логиката”. А на въпрос на журналист “Как се пише Пеле?” защитникът на Манчестър Юнайтед Пади Креранд отговаря - “Много просто. Б-О-Г.”

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.