Споразумението беше подписано между турската компания „Боташ” и „Булгаргаз”

България подписа споразумение за достъп до терминалите и газовата мрежа на Турция. Договорът е за 13 години, като всяка година страната ни ще може да получава по 1,5 милиарда кубични метра газ годишно.

За първи път Анкара предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ. Споразумението беше подписано между турската компания „Боташ” и „Булгаргаз” в присъствието на енергийния министър Росен Христов.

Христов: Споразумението с „Боташ” е първата крачка към мащабно сътрудничество с Турция

Освен до газопреносната инфраструктура на Турция, страната ни получава достъп и до 5 терминала за втечнен газ на южната ни съседка.

Освен с премиера Гълъб Донев, турската делегация се срещна и с президента Румен Радев.

Като исторически момент - така министърът на енергетиката Росен Христов определи подписаното споразумение между България и Турция. 

„Осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна”, обясни Росен Христов,  министър на енергетиката.

Радев за споразумението с „Боташ”: Отваря нови, немислими до момента перспективи за сътрудничество

„Срокът на това споразумение е 13 години, 1,5 млрд. кубични метра газ ще бъде трансфериран. Сигурността на доставките в Европа и в България ще бъде повишена”, заяви Фатих Дьонмез, министър на енергетиката и природните ресурси на Турция.

Посещението на турския енергиен министър продължи и на „Дондуков”2.

„Турция, предвид своето географско положение и своята инфраструктура, е готова да съдейства с доставките на източници, било то от региона на Каспийско море, Близкия изток и източното Средиземноморие”, обясни Фатих Дьонмез.

„Ефектът и за нас, и за региона, и за Европа ще бъде много по-голям, ако продължаваме да обединяваме усилията за внедряване на нови системи на нови технологии, ВЕИ, зелена енергия и нейният пренос към Европа заедно”, заяви Румен Радев.

Президентът постави акцент  и върху друг проект - за пренос на допълнителни количества азерски газ към Европа.

„По инициатива на България в този проект се включиха Румъния, Унгария, Словакия и Австрия. Но Турция вашата газопреносна система има ключова роля за реализацията на този проект, който е изключително важен за ЕС”, заяви Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.