Украинските бежанци имат право да бъдат включени

Стотици бургазлии в неравностойно социално положение и тази година ще получават топъл обяд, само че след като разкрият данъчно-осигурителната им информация. Това е едно от изискванията на Община Бургас, за да бъде проверено дали хората, които искат да получават безплатна храна, наистина са в нужда.

6 групи ще имат възможност да се възползват от помощи под формата на храна и тази година.

Според директора на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" Мая Казанджиева заявление и декларация са документите, необходими за кандидатстване. "Те се изискват за всички общини, които са бенефициент. В декларацията трябва да се посочи семейно положение и да се заяви съгласие за предоставяне на данните от НАП за стаж и доход. Проверката се извършва по служебен път", обясни тя.

Над 1600 българчета ще получават "Топъл обяд" през зимните месеци

По думите ѝ програмата е насочена към лица без доходи, бездомни, хора с увреждания или изпаднали във временна кризисна ситуация. "Новост е, че право на топъл обяд имат и хора със статут на временно пребиваващи у нас", разкри Казанджиева. 

Валентина Станкова е управител на социалния патронаж и споделя, че 83-ма души са включени понастоящем в програмата. "Няма неправомерно възползвали се, има хора, които подават заявление, но са с твърде високи доходи и те са отхвърлени. Нуждаещите се получават супа, основно ястие и веднъж седмично - десерт. Храната се носи до дома на нуждаещия се, защото повечето хора са трудно подвижни", посочи тя. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.