Те видяха опасност от затваряне на въглищните ни централи в разгара на енергийната криза

Скандал в Народното събрание. Част от партиите поискаха отваряне и редакция на Плана за възстановяване и устойчивост. Причината – депутати видяха опасност от затваряне на въглищните ни централи в разгара на енергийната криза.

Три от партиите в парламента – ГЕРБ, „Продължаваме Промяната” и „Възраждане” внасят сходни предложения в Народното събрание. Целта – парламентът да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и отново да започне преговори с Европейската комисия във връзка със задължението за намаляване на въглеродните емисии.

Скандал в кулоарите: ГЕРБ и ПП в сблъсък за въглищните централи

Защо сега? Депутатите смятат, че предвид войната в Украйна и енергийната криза страната ни може да договори по-добри условия с Европейската комисия. Въпреки сходните предложения, се стигна до скандал в кулоарите на парламента заради взаимните обвинения между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” за това кое правителство е договорило затваряне на въглищни централи.

„Какво подписа г-н Борисов през 2020 г.”, попита съпредседателят на ПП Асен Василев.

„Вие какво подписахте като финансов министър, какво подписа Кирил Петков като премиер”, зададе от своя страна въпрос Жечо Станков от ГЕРБ.

До тази ситуация се стигна, след като по-рано през деня от централата си ГЕРБ обвиниха Василев, че лично е договорил с Европейската комисия затваряне на над 50% от въглищните мощности до 2025 година. Така от партията разчетоха отговор на запитване към Министерството на енергетиката.

„Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите”, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

С отговора на „Продължаваме Промяната” последва обратно обвинение. „Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се съгласи на 55% намаляване на емисиите и затваряне на въглищата. Ние успяхме да договорим да няма затваряне на въглищата и да се намалят емисиите само с 40%”, обясни Василев.

„Те на шестия месец не могат да излязат и Кирил, и Асен Василев с физиономиите си да кажат ние искаме да поемем отговорността. А трябва пред тях да застане академикът”, каза още Борисов.

„Г-н Денков е член, основател на „Продължаваме Промяната”, така че си излизаме точно с всичките физиономии”, отговори Василев.

Донев: Намаляването с 10% на въглеродните емисии не е приемливо, ще искаме отсрочка от ЕК

Въпреки спора, предложенията са налице.

„Да задължим служебното правителство да отвори Плана за възстановяване”, посочи Станков.

„Сега може с войната в Украйна и енергийната криза в Европа да се направи допълнително предоговаряне, но то трябва да е на регионален принцип”, смята Василев.

Подобно предложение вече започна да се разглежда още вчера в пленарната зала. От „Възраждане” поискаха Планът да бъде изготвен наново.

„В момента е въпрос на 30-секундно гласуване ще запазим ли въглищните мощности на България, или няма да ги запазим”, каза Искра Михайлова от „Възраждане”.

Премиерът Гълъб Донев съобщи, че служебното правителство вече се е заело с казуса.

„Както Планът е подписан, задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е приемливо. Ние сме в контакт с ЕК и ще настояваме този поет ангажимент от предходното правителство да бъде отсрочен”, обясни той.

Донев съобщи, че правителството ще внесе електроенергийна стратегия, която предвижда залагане на нови ядрени мощности.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.