Червените линии между отделните политически сили в парламента обаче растат

Ден след връщането на неизпълнения втори мандат, част от партиите вече са готови с план за третата папка. В същото време обаче червените линии между отделните политически сили в парламента растат.

Седемте дни, в които президентът трябва да реши на коя партия ще връчи третия мандат, вече текат. Вариантите са пет - ДПС, „Възраждане”, БСП, „Демократична България” и „Български възход”. Последните две вече предложиха план за действие.

Партиите в парламента очертаха червени линии още преди връчването на третия мандат

Идеята на „Демократична България” - техническо правителство, без коалиция и без участието на политически лидери, но с политически лица, които да носят отговорност. Планът им е по модела на „Продължаваме Промяната” да предложат декларация с приоритети и пет основни задачи: Влизане в Шенген и еврозоната, съдебна реформа, Плана за възстановяване и модернизация на Българската армия.

Тези приоритети подкрепиха и от „Български възход”, но допълниха - борба с инфлацията, икономическа стабилност и овладяване на енергийната криза. От партията на Стефан Янев обаче вече неведнъж заявиха, че за всичко това е необходимо коалиционно споразумение. Сериозните разделителни линии обаче се появяват още в началото между двете големи партии - „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ.

Ако получат третия мандат, от „Демократична България” ще поканят на разговори всички партии и ще предложат документ с приоритети.

„Говорим за технически кабинет, за кризисен мандат и в никакъв случай не говорим за коалиции. Точно поради тази причина ние няма да търсим подкрепата на никого. Ние ще заявим нашите много ясни и категорични приоритети и ще търсим подкрепа по тях в Народното събрание”, обясни Ивайло Мирчев от ДБ.

Идеята е това техническо правителство да е с експерти и политически лица, но без политически лидери. „Мястото на политическите лидери е в парламента, да се бият за конкретните приоритети там”, добави Мирчев.

ВТОРИЯТ МАНДАТ - В ИСТОРИЯТА: Президентът избира между пет партии за третия (ОБЗОР)

Относно подкрепа на правителство с мандата на друга партия, от „Демократична България” заявиха, че вече имат непреодолими разделителни линии с БСП. Най-малките - „Български възход”, също имат план, който започва с разговори с всички партии.

„Първо „Демократична България”, след това БСП и така до парламентарната група, която е с най-голямо мнозинство”, поясни Георги Самандов от „Български възход”.

От партията на Стефан Янев вече заявиха, че за да има правителство, е нужно предварително подписано коалиционно споразумение. Очертаха и приоритетите: „На първо място - да се справим с инфлацията, след това трябва да дадем икономическа стабилност на страната”, допълни Самандов.  

Докато „Български възход” не чертае червени линии, тези между двете големи партии в парламента ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” се задълбочават. От ГЕРБ поставиха условие - не искат ярки политически лица на министерски постове.

„Няма как да влезем в правителство с крадци. Това е - точка. Мислите ли, че наистина може да се реализират големите теми с ГЕРБ? Наистина ли мислите, че може да се направи съдебна реформа”, попита Венко Сабрутев от ПП.

„Партията на „Промяната” зае мястото вляво, на ляво-либерална формация. С популистките си решения няма как да се разположат вдясно”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Сабрутев: Няма как да подкрепим общ кабинет с ГЕРБ, но сме готови да говорим за големите политики

Борисов се извини на съпредседателя на „Демократична България” Христо Иванов, че го е предложил за премиерското място. „Да те предложи някой за премиер ми се струва уважително. В България явно вече след Кирил Петков да ти кажат, че си кандидат за премиер е като осмиващо. Добре, сложете си, когото си искате. Извинявам се, не съм го направил с лошо чувство”, уточни той.

За техническо правителство заяви: „Не знам какви ще бъдат. Техникът - да завие лампата, да ти поправи пералнята”.

Решаващият ход на президента Румен Радев ще стане ясен до следващия понеделник, когато изтича срокът за връчване на третия мандат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.