По думите й при нея са пристигнали множество жалби от пътуващи

Застраховката за градския транспорт върви със закупуването на картата, а не с валидирането й. Такова мнение изрази в студиото на „Здравей, България” омбудсманът на България Диана Ковачева.

„Глобата от 3 лв. абсолютно трябва да отпадне. Радвам се, че председателят на Общинския съвет чу хората и няма да има глоба. Вие вече сте си платили картата и сте редовен пътник. Това валидиране служи само за статистика на общината. Не е редно да бъдат затруднявани хората, особено тези с увреждания”, каза тя.

Как функционира новата електронна система в градския транспорт на София

 Жалбите за промените в градския транспорт са започнали още от юли 2022 г., коментира Ковачева.

„Талоните с билети за 10 пътувания бяха много удобни за хората, които не ползват често градски транспорт. Няма и карта за 1 линия. Това означава, че  ако ползвате само трамвай 7, ще трябва да си купите карта за цялата мрежа. Тоест, ще платите за услуга, която не ползвате. Идеята е да свалим хората от колите, но едва ли ще стане така”, твърди омбудсманът.

Столичани до омбудсмана: Новите правила в градския транспорт оскъпяват услугата и ни затрудняват

Ковачева разказа, че много хора се оплакват от това, че когато си валидират картата за градския транспорт и тя е сложена в едно портмоне с банковата им карта, системата тегли допълнително по 1,60 лв. Оплаквания има и за това, че няма достатъчно пунктове за закупуване на билети.

Диана Ковачева коментира и новите правила при издаване на ТЕЛК решения. Тя предложи, когато навреме си си подал документите за изтичащо ТЕЛК-ово решение, то да важи до издаването на новото.

„Забавянето е около 5-6 месеца - период, в който хората не получават инвалидна пенсия, губят възможността за асистент и за безплатни лекарства", обясни омбудсманът.

Относно темата за винетките тя обясни, че идеята е в 3-дневен срок да бъдеш уведомен, ако има нарушение от типа на това в село Пролеша.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.