Дали зам.-министър на финансите отиде на работа в ЕК като награда за свършеното по Плана?, попита бившият заместник-министър на енергетиката

Със служебно правителство ЕК няма да преговаря за предоговаряне, защото това е дългосрочен ангажимент - поне до 2026 г. Трябва да се даде повече време, за да се затворят плавно централи. Плановете за възстановяване и справедлив преход, както и средствата за рекултивация гарантират поетапно хората да запазят работните си места. Това каза за "Твоят ден" енергийният експерт и бивш заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

В момента очевидно има нужда от въглищните централи за производство на електроенергия. Енергийната ни стратегия трябва да бъде приета от парламента с хоризонт до 2050 г. Ресорният зам.-министър на финансите, отговарящ за ПВУ, отиде на работа в ЕК. Това награда ли е за свършеното и ангажиментите, поетите от държавата? Има ли конфликт на интереси? Ивайло Яйджиев дали е получил пост срещу определени ангажименти", попита Данаилов.

Пламен Данаилов, ИТН: Няма да подкрепим правителство с Кирил Петков и Асен Василев

По думите му трябва яснота кои централи ще се затворят по ПВУ, иначе няма да се получат средствата по Плана за справедлив преход. "Искането им е ограничаване на вредните емисии чрез затваряне на централи, ограничаване на дейността е икономически невъзможно. Или трябва огромно съкращаване на хора, или допълнително финансиране. Възможностите за предоговаряне се изчерпват", подчерта Данаилов. И допълни, че планът дава гаранции за работните места", посочи той. 

Според него ПВУ на всяка държава е различен, а всяка от тях е поела различни ангажименти. "Освен в ТЕЦ, то и в мините също работят хиляди души. Там ще тече дълъг период на рекултивация на земите, те се простират на 1% от територията на държавата. В Плана за справедлив преход е предвидено развитие на индустриални паркове", коментира той. По темата с газа експертът заяви, че сделката с Турция е добър ход.

"Важно е да се знаят две неща - Мицотакис миналата година каза, че може да осигури руски газ на България. Путин и Ердоган през октомври пък казаха, че Турция ще стане газов хъб, което предполага сближаване на техните взаимоотношения. Възможно е у нас както да идва руски газ, така и американски, и катарски и ирански газ през Турция", отбеляза Данаилов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.