Заради отломките в орбита руски космонавти останаха блокирани в капуслата си

Да се избегне удар от метеорит, подобен на този, който принуди Русия да планира спасителна мисия за космическата станция, е почти невъзможно, но според експерти по-голямата заплаха за космическите кораби всъщност са изкуствените отломки в орбита.

Русия обяви, че през февруари ще изпрати мисия до Международната космическа станция, за да прибере членовете на екипажа, които останаха блокирани, след като удар повреди капсулата, която трябваше да ги отведе у дома.

Провал на космическата мисия на Великобритания (ВИДЕО)

Дидие Шмит, ръководител на човешките и роботизираните изследвания на Европейската космическа агенция, заяви, че не е рядкост малки метеорити да попаднат в космическата станция.

Микрометеоритите могат да се движат със скорост от 10 до 30 км в секунда - "много по-бързо от куршум от пушка", каза Шмит.

Ето защо, когато големият наблюдателен прозорец на космическата станция не се използва, той се затваря с "много, много дебели слоеве защитни материали", каза той.

Най-ярко видимата комета може да бъде заснета през януари (СНИМКИ)

Малките метеорити идват от толкова далечни точки на Вселената и с толкова високи скорости, че не е реално да бъдат проследени, обясни той.

Но космическите агенции наблюдават известни метеоритни дъждове, като този, който се очаква в началото на август.

По-рано НАСА заяви, че е малко вероятно метеоритният дъжд Джеминиди през декември да е ударил капсулата "Союз", тъй като корпусът е бил пробит от друга посока.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.