Това стана ясно от коментари на официални лица от “Даунинг стрийт” 10

Великобритания е готова да предостави танкове на Украйна. Това стана ясно от коментари на официални лица от “Даунинг стрийт” 10. Досега Украйна не получи модерни западни танкове, въпреки че от месеци иска такива. 

Новината от Лондон идва ден след като Полша каза, че ще изпрати в Украйна между 10 и 14 тежки германски танка. Варшава има нужда от позволението на Берлин за такъв ход, но по всичко личи, че германците няма да спрат трансфера. 

Доставката на танкове е ограничение, което съюзниците си наложиха сами. Досега Украйна многократно искаше тежки бойни машини и настояваше, че са необходими за ефективна контраофанзива. Не е ясно какво е променило становището на британците. Досега освен Полша, конкретни планове за доставка не бяха обявени от друга страна. След като вчера даде сигнали, че няма да пречи на Полша да изпрати своите германски танкове в Украйна, днес от Берлин настояха, че самите те няма да пращат такива машини.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Противоречивите информации за Соледар продължават

"Федералното правителство още не е решило за изпращането на танкове. Затова ние, в Министерството на отбраната не разсъждаваме по въпроса. Ако подобно решение бъде взето, ще го изпълним бързо, както направихме със самоходните оръдия и зенитните установки", каза германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт. 

Междувременно на бойното поле продължава разнопосочната информация дали Русия е превзела град Соледар в Донецка област. Водачът на наемниците от Вагнер още преди два дни обяви успех. Но Украйна казва, че боевете за града продължават. Във вечерното си обръщение президентът Зеленски дори се присмя на руските декларации за превземането на населеното място.

Путин смени командващия на руските сили в Украйна

"Боевете са яростни в направление Соледар. Въпреки трудната ситуация, украинските войски се сражават. С тежки загуби, врагът се опитва да пробие отбраната ни и да завладее Соледар, но без успех", каза зам.-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр. 

Повечето военни експерти смятат, че Соледар няма голямо стратегическо значение. Както този град и съседния Бахмут бяха важна част от боевете, когато руснаците настъпваха от север към Славянск. След като украинската армия превзе Изюм и Лиман, спадна потенциалната важност на Бахмут. На Запад смятат, че Русия влага толкова усилия да вземе града, за да демонстрира някакъв успех на фона на редицата провали през есента. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.