Поемане ангажимент за 40% е неизпълним и е „връх на климатичния лобизъм“, каза Рашев

Нашите въглищни централи са осъдени отдавна. Първо със самото създаване на търговията с емисии, после - с приемането на Парижкото споразумение и на Зелената сделка. Това каза Боян Рашев, експерт в управлението на околната среда и ресурсите, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

По негови думи Зелената сделка е утопия, която няма как да се случи. „От една страна имаме бързо намаляване на емисиите, от друга – войната в Украйна. Газът замести въглищата, това не се случи в България и затова ние сме най-стабилни откъм електроенергийна система“, заяви Рашев.

Той беше категоричен, че страната ни не може да се лиши от ТЕЦ-овете.

Сандов: Решението днес е опит за "въглищна коалиция"

Ангажимент за 40% намаление на емисиите е неизпълним и е „връх на климатичния лобизъм“, смята експертът. „България трябва да ползва въглищата, защото друго нямаме и не можем да ги заменим", уточни той.

Рашев е на мнение, че енергийната политика на Европа разделя обществото и допълни, че „тя се превръща в класова борба“.

Експертът смята, че България не е достатъчно силна по време на преговори с Брюксел за енергийните въпроси. „Политиците не защитават националните интереси", категоричен бе той.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.